Cara Mengatasi Kejang Kaki

BY icetanggo IN No comments

Aduh!! sakitnya apabila kaki kejang terutama sekali ketika sedang tidur. Terasa seperti urat di bahagian betis itu bagai di tarik-tarik dengan tegangnya.Pengalaman pertama saya, menghidapi kejang kaki ini semasa mengandungkan Sufiya..Tuhan saja yang tahu bagaimana sakitnya. Kadangkala ianya berlarutan sehingga ke pagi.
Kebiasaannya kejang kaki berlaku pada wanita hamil yang mana ianya menunjukan kekurangan kalsium di dalam tubuh badan. Al maklumlah semasa mengandung semuanya terpaksa dikongsi bersama anak yang berada di dalam kandungan.Kadangkala kejang kaki ini bukan saja berlaku kepada ibu yang hamil, ia juga boleh berlakku kepada mereka yang kekurangan kalsium, ahli sukan dan pengemar kasut tumit tinggi.
Bagi mereka yang menghidap masalah masalah ini, disini saya sertakan beberapa tips. Adalah di harap ianya dapat membantu anda dan diri saya untuk mengelakkan terjadinya Kejang kaki ini.

1) Perhatikan Kasut yang anda sarung setiap hari
Carilah kasut yang selesa dipakai. Utamakan keselesaan bagi kaki anda untuk berjalan dengan mengunakan kasut tersebut. Utamakan keselesaan kaki anda di dalam menjalani aktiviti seharian.
Gunakan stokin yang mana ianya mampu mengelakkan anda darripada Kejang kaki.

2) Lakukan senaman regangan
Lakukan sedikit senaman regangan sebelum tidur. Ini adalah bertujuan supaya darah yang terdapat di dalam otot mengalir dengan sempurna. Caranya :menarik jari kaki ke arah lutut sambil menolak tumit jauh daripada badan.

3) Banyakkan pergerakan kaki anda.
Gerakkan kaki anda secara perlahan. Elakkan berdiri terlalu lama di dalam sesuatu masa. Adalah di cadangkan selepas berdiri lima minit, duduk sebentar bagi membolehkan otot-otot kaki anda berehat seketika.
Apabila anda duduk, sekali sekala, goyangkan kaki anda atau lakukan sebarang pergerakan kaki seperti putarkan buku lali dan regangan kaki.

4) Dapatkan Supplement KALSIUM Anda
Sekiranya kerap berlaku kejang ini ianya menunjukkan anda kekurangan kalsium di dalam tubuh. oleh sebab itu, anda perlulah mengambil supplement Kalsium supaya ianya mampu menampung kekurangan kalsium yang anda miliki. 
Sebaiknya amalkan pengambilan kalsium setiap hari. Sebaik-baiknya ambil kalsium ini sebelum tidur supaya penyerapan kalsium tersebut berlaku dengan sempurna.

5) Tinggikan kaki anda.
Alaskan kaki anda dengan bantal ketika tidur. Dengan meninggikan paras kaki daripada badan ianya mampu mengelakkan daripada berlakunya kejang kaki.

*********************************************************************************
Pening kepala dimanakah tempat yang sesuai untuk mendapatkan supplement kalsium anda. Pastinya yang terbaik menanti anda disini.
Dapatkan OSTEMATRIX Shaklee anda sekarang kerana ianya bukan hanya sekadar kalsium.Pengambilan 1 tablet OSTEMATRIX bersamaan 1 gelas susu tinggi kalsium ataupun 80 biji badam. Diantara manafaat yang terdpat di dalam kalsium ini adalah seperti

1) Menguatkan tulang - Mampu merawat tulang yang retak, menguatkan kuku, merawat kuku yang rapuh dan mengatasi kekejangan.
2) Memperbaiki Kekejangan dan kebas-kebas.
3) Meringankan stress- megimbangi tekanan darah dan memelihara denyutan jantung & mengalakkan tidur lena.
4) Meringankan kesakitan sengugut  dan membantu membuang air kecil
5) Untuk kesan jangka panjang ianya mampu menghalang obesiti

Dimana saya boleh dapatkan OSTEMATRIX Shaklee ini. Caranya mudah saja

dengan menghubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.


Wakil Pengedar Shaklee Anda 

Aisha Malek 
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ] 
Contact Number : 017 256 9166 
SMS/WhatsApp : 017 256 9166 
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan0 Comments:

Post a Comment