Follow Us @soratemplates

Monday, May 05, 2014

Tips: Makan Luar bersama Keluarga

Sekali sekala makan diluar bersama keluarga amat menyeronokkan. Sesetengah daripada kita memanggil makan diluar sebagai “Makan Besar”. Aktiviti makan bersama keluarga ini patut diterapkan dikalangan ahli keluarga kerana ianya mampu mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga yang lain.

Disini saya senaraikan beberapa tips untuk lebih sihat jika kita makan diluar..

 Pilihlah makanan yang direbus,dikukus atau dipanggang daripada makanan yang digoreng.

Jangan segan atau malu untuk membuat pesanan supaya makanan yang disediakan kurang manis,kurang minyak atau kurang garam. Contohnya: Mamak, Teh tarik satu,kurang manis ok!!

 Jangan berasa segan-segan atau malu untuk memesan air suam.Kurangkan minum air bergula.Order saja jus buah-buahan  tanpa gula.semstinya dapat melegakan tekak anda yang kering dahaga itu.

Berkongsi hidangan dengan ahli keluarga yang lain. Jangan terpengaruh dengan promosi makanan yang disediakan oleh pihak kedai. Bersederhana di dalam memilih kuantiti makanan dan jangan diikutkan selera makan.

Kesimpulannya, Walau dimanapun anda berada, jangan mempertaruhkan kesihatan anda hanya untuk menikmati makanan yang lazat. Makanlah untuk menjaga kesihatan diri anda dan keluarga. Terapkan amalan memakan makanan sihat dikalangan keluarga anda keran ianya adalah anugerah daripada Allah swt.

*********************************************************************************

Wah !! perut dah kenyang, Makan dah banyakkan, barulah teringat nak diet..barulah terpikir tentang kalori..Risau tentang berat badan yang akan bertambah..Rasa seakan-akan berat badan anda bertambah..Mari kita ambil set diet yang mampu milik ini. Ianya berperanan bukan saja untuk mengurangkan berat badan anda malah sekaligus mampu berfungsi untuk sebagai makanan kesihatan untuk tubuh badan anda.Hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.


Wakil Pengedar Shaklee Anda 

Aisha Malek 
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ] 
Contact Number : 017 256 9166 
SMS/WhatsApp : 017 256 9166 
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan

No comments:

Post a comment