Wednesday, June 11, 2014

Pemeriksaan Terhadap Bayi

 Ketika bayi anda baru saja dilahirkan apakah perasaan anda pada ketika itu? Teringat pengalaman pertama melahirkan Sufiya tahun lepas. Saat dan ketika yang tidak mungkin diluput di ingatan ini. Ahamdulillah, dengan kurniaan rezeki Allah s.w.t, Sufiya selamat lahir dengan sempurna secara normal.

Jom kita timba ilmu apakah pemeriksaan yang dilakukan terhadap bayi kita yang baru lahir itu. Sumber saya dapat daripada Mr. Goggle.

 Selepas dilahirkan, keadaan bayi adalah sangat kecil manakala seluruh tubuhnya diselaputi bahan berminyak putih yang dikenali sebagai verniks. Sistem badannya masih belum berfungsi dengan betul. sebaik keluar daripada perut ibu, bayi akan segera diperiksa oleh pakar pediatrik. Ini bagi memastikan bayi normal dan boleh dibawa pulang selepas dilahirkan. Biasanya pemeriksaan ini dilakukan selepas bayi melepasi ujian Apgar. Berikut adalah pemeriksaan bayi secara keseluruhannya:

Ubun-ubun / Fontanel

•Dikendalikan dengan berhati-hati kerana tulang tengkoraknya belum bersambung. Tulang ini sepatutnya bercantum apabila bayi berusia 18 bulan.


Mata

•Untuk memastikan sama ada bayi mengalami masalah katarak atau pendarahan.


Ujian pendengaran

•Memerikasa keadaan telinga bayi sama ada normal atau tidak


Lelangit retak/sumbing

•Memastikan tidak berlaku kecacatan pada lelangit bayi


Tangan dan kaki

•Mungkin kebiruan kerana peredaran darah masih belum berfungsi dengan sempurna. Periksa bilangan jari-jemari. Periksa kaki untuk memastikan tidak ada masalah kaki tombol/club foot.


Tulang belakang

•Doktor mengerakkan jari bayi dari atas ke bawah bagi memastikan semua vertebra bayi berada pada kedudukan yang betul di sepanjang tulang belakangnya dan bayi juga tiada masalah spina bifida.


Pinggul

•Untuk memastikan tiada masalh terkehel dengan cara membengkokkan kaki bayi ke atas dan memusingkannya dengan lembut


Reflek

•Reflek primitif - boleh mengenggam jari yang diletakkan di tangan. Kakinya juga member tindak balas jika dirangsang.
•Reflek Moro – tindak balas bayi apabila diangkat dan dilepaskan, dia akan mengangkat tangannya tanda terkejut.


Jika semua tiada masalah, bermakna perkembangan neorologinya tiada masalah. Di bawah pula adalah perkara yang perlu anda semak dan periksa perkembangannya

Jantung, paru-paru dan perut

•Bagi memastikan semuanya tiada masalah


Kemaluan

•Kelihatan besar bagi kedua-dua jantina. Bagi bayi perempuan, mungkin terdapat sedikit lelehan dari farajnya disebabkan oleh hormone ibu dan akan hilang kemudian. Bagi bayi lelaki, doktor akan memastikan sama ada kedua-dua buah zakarnya telah turun atau belum.


Ukur lilit kepala

•Ukur lilit kepala diambil bagi memastikan bayi tiada masalah hydrecaphalus (kepala besar). Ukur lilit normal adalah di antara 32 hingga 36 sm

*********************************************************************************
Syukur Alhamdulillah apabila semuanya sempurna. Untuk mengekalkan kesempurnaan kurniaan Allah s.w.t ini, jangan kita abaikan tentang pemakanan bayi yang baru lahir ini. Untuk menambahkan susu badan dan badan senantiasa sihat adalah digalakan mengambil set penyusuan Shaklee. Ianya khas untuk melengkapkan nutrisi Ibu-ibu yang sedang menyusu dan bayi baru saja dilahir.

Segala kebaikan untuk ibu dan bayi terkandung di dalam set penyusuan Shaklee ini. Usah risau tentang keburukannya. Seeloknya anda mencuba terlebih dahulu, kemudian lihat kesannya terhadap anda dan bayi anda.

Ramai yang telah mencubanya..Anda bila lagiJangan Lepaskan peluang anda sementara stok masih ada..

Untuk tempahan, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.


Wakil Pengedar Shaklee Anda


Aisha Malek
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ]
Contact Number : 017 256 9166
SMS/WhatsApp : 017 256 9166
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan

Kongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Blog Archive

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews