Wednesday, July 02, 2014

Tips Untuk Melatih Anak Berpuasa

Kembali teringat bagaimana zaman kita kecik-kecik dulu ketika baru belajar berpuasa. Pastinya tersenyum sendiri. Betul tak? Pasti ada pengalaman yang melucukan.

Dan sekarang bila dah anak, giliran kita pula mendidik dan melatih mereka berpuasa. Kepada ibu-ibu baru seperti saya ini pasti memerlukan sedikit pembacaan bagaimanakah caranya untuk mendidik dan melatih anak untuk berpuasa.Biarpun Sufiya masih kecik namun ilmu yang diperolehi diharap dapat digunapakai satu hari nanti.

Melentur Buluh, Biarlah Dari Rebungnya. Seawal tadika ataupun sekolah rendah sepatut anak-anak telah diajar berpuasa, Ianya melatih diri anak-anak dari kecil sudah terbiasa dengan bulan berpuasa.

Ibubapa yang bijak pasti memilih pendekatan yang berbeza bagi melatih anak-anak berpuasa dengan jayanya. Langkah-langkah yang perlu diambil oleh ibubapa seperti saya ini adalah seperti berikut:

1) Mengejut anak-anak yang sedang tidur itu untuk bersahur bersama-sama kita,Ianya bertujuan supaya anak-anak ini dapat mempelajari peranan bersahur ketika berpuasa. Ianya mampu menambahkan tenaga anak-anak tersebut sepanjang hari.

2) Masak makanan kegemaran mereka ketika bersahur. semestinya cara ini membuatkan cepat bangun daripada tidur. Makanan harus lengkap nutrisinya seperti Protein,Karbohidrat dan berbagai zat-zat yan diperlukan oleh tubuh badan.

3) Mencipta suasana bersahur yang menyeronokkan. Jika suasana tidak menyeronokan pasti anak anak tidak mahu bangun daripada tempat tidur.

4) Berikan makanan yang boleh membekalkan sumber tenaga seperti susu,jus buahan.

5) Tidak mengalakkan mereka berbuka puasa pada siang hari, menyuruh mereka berehat sementara menunggu waktu berbuka. Menyuruh mereka supaya bersabar dan tidak mengeluh di dala tempoh berpuasa.

6) Berikan galakkan dan motivasi,sekiranya anak anda berjaya puasa..Pujian yang ikhlas juga sudah cukup mengembirakan. Kata-kata semangat juga mampu mengalakkan anak anda untuk terus berpuasa.

7) Melatih anak mengambil kurma ketika berbuka kerana ia merupakan Pemakanan Sunnah yang berkhasiat dan mampu memberi tenaga kepada anak anda.Elakkan meminum ketika berbuka.

8) Jelaskan kepada anak anda tentangbulan Ramadhan dimana umat islam wajib berpuasa,Jka tidak kita mendapat balasan daripada Allah S.W.T

9) Dapatkan Makanan Tambahan supaya anak anda terus cergas dan bertenaga sepanjang tepoh berpuasa ini. Dengan set berpuasa ini ianya mampu nenbekalkan tenaga seharian kepada anak anda. Minuman ini boleh diambil untuk sessi keluarga. Menjimatkan dan pasti berbaloi.

Untuk tempahan, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.


Wakil Pengedar Shaklee Anda


Aisha Malek
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ]
Contact Number : 017 256 9166
SMS/WhatsApp : 017 256 9166
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatanKongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews