Thursday, September 11, 2014

Tekanan Darah Tinggi


Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)ianya juga dikenali sebagai Silent Killer bagi rakyat Malaysia. Penyakit ini tidak boleh diambil ringan kerana ianya tidak mengira usia. Penyakit ini tidak menunjukkan tanda-tanda tertentu,jika kita menghidapnya. Sekiranya ianya tidak dibendung akan mengundang bahaya kepada pesakit. Pesakit yang menghidap darah tinggi lebih berpotensi kepada serangan jantung,strok dan penyakit buah pinggang.

Faktor yang mempengaruhi seseorang itu mendapat Tekanan Darah Tinggi adalah daripada latar belakang keluarga yang memiliki sejarah , umur, gaya hidup dan pemakanan seseorang.Tekanan darah yang sihat adalah berada diparas 120/80 mm Hg atau lebih rendah. Alamak berapa tekanan darah saya agaknya yer???

Sebagai langkah pencegahan, jom kita ikuti langkah bagaimana untuk mengelak daripada masalah tekanan darah tinggi.

1. Kawal berat badan, elakkan obesiti - Berdisplin di dalam mengawal berat badan

2. Bersenam dengan cara yang betul, Sediakan jadual bersenam yang teratur. Peruntukan hari-hari yang bersesuaian untuk bersenam selama 30-45 minit, 3-4x seminggu.

3.Kurangkan pengambilan garam kerana ia mampu meningkatkan tekanan darah.

4.Jauhi tabiat merokok, dengan merokok ia mampu meningkatkan tekanan darah kerana terdapat nikotin. Nikotin mampu meningkatkan tekanan darah perokok sepanjang masa.

5.Elakkan Stress. Berfikirlah secara posotif. Dengan stress mampu membuatkan tekanan anda menjadi lebih tinggi seterusnya akan terus berpotensi untuk mendapat strok dan berbagai penyakit kronik yang lain.

6. Mengamalkan pemakanan yang seimbang. Lebihkan meminum air masak, lebihkan mengambil beras perang, sayur-sayuran hijau dan buah-buahan ini kerana ianya mampu mengawal tekanan darah.Amalkan memakan pisang kerana ia mengandungi sumber potassium yang baik dan mudah didapati

7. Kawal kolestrol. Buat pemeriksaan dan dapat nasihat doktor tentang kadar kolestrol dibadan anda. Pantau tahap kesihatan anda. Elakkan makanan yang berkolestrol dan berlemak.

8.Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.

Mencegah lebih baik dari mengubati, untuk membendung tekanan darah tinggi daripada tubuh badan anda, adalah dicadangkan anda mengambil Makanan tambahan daripada Shaklee supaya dengan sedikit usaha ini dapat mengelakkan diri anda daripada menjadi menghidap darah tinggi.


Jangan Lepaskan peluang anda sementara stok masih ada.. 

Untuk tempahan, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.


Wakil Pengedar Shaklee Anda


Aisha Malek
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ]
Contact Number : 017 256 9166
SMS/WhatsApp : 017 256 9166
Emel :myaishamalek@gmail.com

FB : Aisha Malek
Kongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews