Tentang Minuman Berkarbonat.

BY icetanggo IN , , No commentsSebut saja minuman berkarbonat, sememangnya tidak dinafikah kesedapan dan Kelazatannya. Alangkah nikmatnya meminum minuman berkarbonat ini, lebih-lebih lagi ketika panas terik. Kepuasannya memang tidak terkira. Nikmatnya minuman berkarbonat ini, menghilangkan kehausan tekak membuatkan kita lupa tentang potensi penyakit yang masuk kedalam badan.

Peringatan untuk diri sendiri juga, Seboleh-boleh elakkan minuman berkarbonat. Carilah alternatif lain untuk diminum supaya badan tidak menanggung penyakit yang merbahaya.Berikut adalah beberapa fakta tentang Minuman Berkarbonat.

1) Terdapat 16 pek gula didalam 1.6 liter botol biasa minuman ringan

2) 250ml Minuman Tenaga mengandungi 6 pek gula

3) 600ml minuman menambah kecergasan (biasanya diminum atlet) mengandungi 9 pek gula

4) Pengambilan satu tin minuman ringan 600ml setiap hari sama dengan 23 kilo gula setahun

5) Minum satu tin minuman bergula sehari menjadi punca hakisan dan pereputan gigi. Kandungan asid dalam minuman boleh melemahkan enamel yang boleh membawa kerosakkan gigi.

6) Menurut Diet lazim Amerika Syarikat, pengambilan satu tin minuman berkarbonat setiap hari boleh meningkatkan berat sekurang-kurangya 6.75 kilo setahun

7) Kajian menunjukkan bagi setiap hari pengambilan 340ml minuman dengan kandungan gula tingi anda sebenarnya berisiko tinggi menghidap penyakit diabetes tahap 2. Kadar potensi kira-kira 26 peratus mendapat penyakit berkenaan berbanding mengambil hanya satu tin minuman itu dalam tempoh sebulan.

8) 55% kanak-kanak cenderung menjadiobesiti akibat minum satu atau lebih minuman tinggi gula sehari.

9) Sebotol 560ml minuman ringan mengandungi kira-kira 16 sudu teh gula.

Inilah masanya untuk kita bertukar kepada minuman yang lebih sihat iaitu Performance Drink. Minuman ini direka khusus untuk para angkasawan NASA. Para atlet bertaraf antarabangsa dan pengembara memilih Performance sebagai pilhan utama mereka. Didalam masa yang sama, minuman ini banyak membantu mencipta rekod dunia baik di dalam dunia sukan mahupun aktiviti pengembaraan.


  • Ianya tidak mengandungi bahan pewarna, perasa tiruan dan pemanis tiruan.
  • Meningkatkan daya ketahanan badan
  • Membekalkan tenaga dan Daya ketahanan fizikal
  • Mencegah Penyahidratan 
  • memelihara dan mengekalkan paras gula.


Boleh diminum bila-bila masa dan dimana saja. Enak diminum begitu saja atau dicampur bersama minuman lain.

Untuk tempahan, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.

Penghantaran secara pos laju juga disediakan keseluruh Malaysia termasuk Sabah & Serawak.

Wakil Pengedar Shaklee Anda

Aisha Malek
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ]
Contact Number : 017 256 9166
SMS/WhatsApp : 017 256 9166
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan0 Comments:

Post a Comment