Cara Mudah untuk Merawat Sembelit.

BY icetanggo IN , , , No comments

Sembelit? Apakah itu sembelit? Anda sendiri tidak pasti sama ada anda menghidap sembelit atau tidak?. 

Rata-ratanya ramai diantara kita berasa malu bila membincangkan masalah sembelit ini. Kadangkala kita memandang ringan dengan masalah sembelit yang dialami tanpa mengetahui apakah kesannya kepada tubuh badan kita.

Jom kita baca dulu serba sedikit info tentang sembelit yang kadangkala menganggu-gugat aktiviti harian kita.

Sembelit berlaku apabila seseorang membuang air besar kurang tiga kali seminggu. Ianya berlaku apabila penghidap sembelit perlu meneran bagi mengeluarkan najis tersebut. Kadangkala penghidap sembelit akan mengambil masa yang lama apabila berada di dalam tandas. Adalah membahayakan jika najis yang keluar berserta darah.

Sekiranya najis yang keluar berserta darah, adalah diharap penghidap sembelit teruslah pergi mendapatkan rawatan doktor. Besar kemungkinan konsultasi daripada doktor mampu menyelamatkan nyawa anda.

Kesan daripada sembelit, penghidapnya akan merasa tidak puas selepas membuang air besar, perut membuncit dan kerap sakit perut. Selain daripada itu, jika dibiarkan berlarutan ia mampu menyebabkan kanser usus, pada bahagian tubuh yang lain dan appendiks.  Dan yang lebih membahayakan  apabila sembelit mampu membuatkan keseluruhan badan bertoksik yang mana bahan bertoksik didalam badan tidak dikeluarkan dengan sempurna.

Ish!! Jangan dipandang ringan tentang sembelit ini. Secara senyap ianya memberi kesan yang berbahaya kepada tubuh badan.senyap-senyap boleh menyebabakan kanser..

Bahayakan nyer Sembelit nihh!!...Seterusnya jom kita tengok bagaimanakah cara mudah untuk mengatasi sembelit ini.

1) Pastikan anda minum air yang mencukupi. Sekurang-kurangnya 3Liter sehari bagi memastikan badan anda mendapat air secukupnya.

2) Utamakan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan didalam diet seharian. Ini adalah kerana setiap buah-buahan atau sayur-sayuran tersebut mempunyai fungsi pelawas yang tersendiri.

3) Amalkan meminum air panas sewaktu pagi,

4) Segera ke tandas apabila anda mengalami tanda-tanda ingin membuang air besar. Jangan bertangguh dan malas untuk membuang air besar. Ini akan menyebabkan najis terkumpul dan terbentuk menjadi keras.

5) Mencuba supplement yang digemari oleh penghidap sembelit iaitu Herblax. Berkesan, Selamat, Halal dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ianya merupakan kombinasi sains perubatan dan teknologi.Mengandungi 9 Herba semulajadi yang berperanan membersihkan usus dan perut dengan tindakan pembersihan yang lembut,membersihkan usus dan melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.


Apa kata penguna yang telah mengunakan Herblax ini...Jom kita lihat testimoni penghidap sembelit yang telah mengamalkan Herblax dan berpuashati dengan manafaat yang diperolehi..

Testimoni 1: Bagi yang ingin menurunkan berat badan. Boleh juga mencuba herbalax di dalam pengambilan diet harian. Ini adalah kerana Herblax mampu mendetox segala toksik yangberada di dalam tubuh badan anda..


 Testimoni 2: tiada lagi perut buncit, masalah membuang juga tidak lagi menjadi masalah kepada penguna Herbalax ini. dan sememangnya ianya berkesan dan. Ucapkan selamat tinggal kepada sembelit dan Perut buncit yang memalukan.Testimoni 3: Perut terasa ringan dengan pengambilan Herblax kerana ia membantu proses pembuangan dengan lancar. Tak percaya, cer tengok testimoni dibawah. Semoga Herbalax yang anda miliki nanti berjaya mengurangkan masalah sembelit anda..Ingin mendapatkan sebotol Herblax anda hari ini .....Jangan segan-segan dan malu-malu...Untuk tempahan, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati dan berbaloi-baloi!. 

Pekhidmatan penghantaran terus ke pintu rumah anda juga di sediakan sekiranya anda berada di sekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height, Seri Kembangan, Serdang, Nilai, Salak Tinggi, Seremban, Seremban 2 dan Bandar Sri Sendayan.

Penghantaran secara Pos Laju buat anda yang berada di Sabah & Serawak..

Dapatkan Penjimatan HArga, dengan mendaftarkan diri anda sebagai ahli Shaklee. Berpeluang menjalankan bisnes online, menambahkan ilmu pengetahuan tentang kesihatan dan sekaligus membuka mata anda tentang betapa pentingnya pengambilan makanan tambahan didalam diet seharian..
Wakil Pengedar Shaklee Anda 

Aisha Malek 
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 1090534 ] 
Contact Number : 017 256 9166 
SMS/WhatsApp : 017 256 9166 
Emel :myaishamalek@gmail.com
FB : Aisha Malek


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan.

0 Comments:

Post a Comment