Follow Us @soratemplates

Monday, October 20, 2014

TIPS menjaga anak demam.

Apabila anak mama demam lagi....hati mamalah yang paling risau.lebih-lebih lagi jika demam anak mama ini berpanjangan. Kadangkala nampak seperti tidak bermaya, merengek, menangis ,selsema, hidung tersumbat dan lebih merisaukan lagi apabila anak mama tidak berselera untuk makan.

Sangat merisaukan. Kadangkala dengan hati berat hati meninggalkan anak yang tidak sihat ke rumah pengasuh demi tuntutan kerja. Kerisauan di dalam hati, Hanya mama saja yang 
menanggungnya..betul tak Mama/Ibu/Emak/Mummy sekalian..Pasti anda pernah mengalami perasaan seperti ini...

Oleh yang demikian, saya tuliskan di sini serba sedikit info tentang demam dan beberapa TIPS untuk menjaga anak yang demam sebagai panduan kita bersama

* Kanak-kanak mempunyai antobodi yang lemah berbanding dewasa disebabkan itu mereka lebih mudah terkena demam,batuk dan selsema.

* Sekiranya demam anak anda sehingga 39C mengigil dan kurang selera makan boleh dikategorikan sebagai demam virus atau viral fever

* Elakkkan anak anda terdedah kepada cuaca panas di dalam jangka masa panjang.


TIPS untuk menjaga anak yang demam.

1) Berikan anak anda meminum banyak air kosong ataupun susu. Sekiranya masih juga kurang berselera, cuba berikan anak anda bubur ataupun sup sedikit demi sedikit bagi membuka selera makan anak anda.

2) Memastikan ubat diberi mengikut jadual yang telah ditetapkan. Sekiranya terdapat antibiotik yang diberikan oleh doktor, hendaklah dihabiskan.

3) Lap tubuh anak anda dengan kain basah sekiranya panasnya naik secara mendadak. Sekiranya anak anda demam melebihi 38C berserta batuk dan selsema, ianya boleh dikategorikan sebgai demam panas. Sila dapatkan rawatan segera kerana dikhuatiri ianya akan menyebabkan sawan.

4) Sekiranya ingin menghantar anak yang sedang demam ke rumah pengasuh ataupun pusat jagaan harian, maklumkan kepada pengasuh bahawa anak anda sedang demam sertakan ubat secukupnya dan terangkan pengambilan ubat yang betul.

3)  Berusaha memujuk anak anda untuk menjamah makanan bagi mengelakkan perut mereka kosong ataupun kembung. Selain daripada itu berikan mereka makanan tambahan seperti MEALSHAKE Shaklee bagi menampung kekurangan nutrisi di dalam tubuh badan anak anda.

Apa yang menarik tentang Mealshake ini..Jom kita tengok, testimoni tentang keberkesanan mealshake 

Testimoni 1 :

Testimoni 2


Inilah masanya untuk mendapatkan MEALSHAKE, lebih lebih lagi OKtober ini merupakan bulan promosi bagi MEALSHAKE. Dapatkan segera untuk kesihatan simanja anda, Penjimatan bagi keluarga anda supaya tidak terus berulang alik ke klinik ataupun hospital

Untuk mendapatkan Mealshake anda hari ini boleh menghubungi saya ditalian 0172569166, Penghantaran terus ke depan pintu rumah anda sekiranya anda berada disekitar Puchong, Shah Alam, Putra Height,Seri Kembangan, Nilai,Port Dickson,Seremban 2,Bandar Sri Sendayan dan Pusat Bandar Seremban.

Penghantaran mengunakan pos laju  ke seluruh Malaysia juga disediakan untuk mereka yang berminat. 


No comments:

Post a comment