Tanda-tanda awal kehamilan

BY icetanggo IN , , No comments

Hari ini nak bercerita tentang tanda-tanda awal kehamilan. Kepada ibu-ibu yang berpengalaman melahirkan anak yang ramai semestinya sudah arif dengan tanda-tanda yang dialami, tetapi bagaimana pula dengan bakal ibu baru pastinya info ini memberikan sedikit sebanyak gambaran buat pembaca disana.

Tetapi jika berdasarkan pengalaman saya yang tak seberapa ini, kelewatan haid, diikuti dengan perasaan loya, mual dan pening adalah merupakan tanda-tanda besar yang menunjukkan saya perlu membeli sesuatu difarmasi.. Nak beli apa tu? Semestinya "Pregnancy Test"yang di cari.

Jom kita tengok apakah tanda-tanda awal kehamilan yang seterusnya............

1) Tidak datang haid
 
Jika haid anda teratur sebelum ini, tetapi pada bulan berikutnya lambat daripada biasa. Ini mungkin salah satu tanda yang menunujukkan anda telah pun hamil. Ambillah masa seminggu selepas daripada tarikh haid anda pada bulan lepas untuk menjalani ujian kehamilan.
 
Bagi yang mempunyai kitaran haid yang teratur, Tidak datang haid adalah merupakan tanda yang paling pasti menunujukan seseorang itu hamil
 
2) Mabuk / Morning Sickness
 
Alangkah bertuahnya sekira anda disahkan hamil tetapi tidak mengalami masalah mabuk atau morning sickness ini.
 
Keadaan ini akan menyebabkan anda berasa pening, loya dan mual ketika waktu pagi. Kadangkala rasa ini tidak menentu malam,petang,selepas makan tengahari ia tetap menyerang. Keadaan ini membuatkan diri menjadi tidak bertenaga lesu, lemah dan longlai dibuatnya.
 
Apapun ianya bergantung pada individu itu sendiri..ada yang mengalami sehingga bulan ke 4 kehamilan dan ada  juga mengalaminya sepanjang kehamilan. Apapun ianya merupakan pengalaman yang berharga buat bakal ibu sekalian.
 
3) Letih & Mengantuk
 
Pastinya ibu-ibu yang sedang mengandung akan merasa letih & mengantuk. Ini terjadi kerana perubahan hormon yangberlaku didalam tubuh. Disaat kehamilan ini semua anggota tubuh bekerja keras untuk membantu proses perkembangan dan pembesaran bayi di dalam kandungan.
 
4) Rasa lapar yang berpanjangan
 
Asyik-asyik ingin mengunyah, asyik-asyik ingin makan.. jika sebelumya tidak terjadi begini.. sentiasa lapar yang berpanjangan juga merupakan salah satu daripada tanda-tanda awal kehamilan.
 
Sekiranya ini berlaku kepada anda, jangan risau ianya merupakan perubahan hormon  yang bertindak balas dengan perkembangan bayi. Dicadangkan ambillah makanan yang berkhasiat didalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.
 
Jika diceritakan pengalaman saya, semasa mengandungkan sufiya tempohari saya amalan pengambilan badam,kismis dan kurma. Mesti setiap hari bekalan pasti ada di dalam beg. Jika tidak memang kelaparan tahap gigil lulut dibuatnya...
 
5) Kerap Kencing
 
Ini merupakan salah satu tanda perubahan hormon berlaku di dalam tubuh badan. Ianya menunjukan buah pinggang sedang bekerja keras sehinggakan menghasilkan banyak air kencing.
 
Setelah anda mengalami tanda-tanda diatas, Pergilah ke klinik untuk pastikan kehamilan anda dan dapatkan nasihat doktor untuk memastikan kandungan anda selamat daripada mengandung diluar Rahim.

****************************

Seterusnya bermulalah perjalanan baru di dalam hidup anda sebagai bakal ibu kepada anak-anak yang bertuah..Harus diingatkat ketika ini anda perlulah mendapatkan makanan yang berkhasiat bagi membantu perkembangan bayi yang berada didalam kandungan.

Jangan dilupakan bahawa anda boleh mendapatkan set Kehamilan Shaklee, yang telah diamalkan oleh ibu-ibu diluarsana dan sangat berpuashati dengan khasiat yang dinikmati sebelum ini.
Jom kita tengok testimoni ibu-ibu yang mengamalkan set kehamilan Shaklee sepanjang mereka hamil.


 Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan Set Kehamilan Shaklee ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.

 Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam.

 Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.

 Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah. Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..


0 Comments:

Post a Comment