Kepentingan Asid Folic buat Ibu Hamil

BY icetanggo IN , , , No comments

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah dan Penyayang....

Tahniah...Anda di sahkan hamil.. Jom kita imbas kembali apa perasaan ketika itu. Mestilah seronok, gembira tak terkata dan rasa mahu melompat hingga siling, betul tak? Begitulah perasaan yang dialami oleh bakal-bakal itu dan termasuklah diri saya sendiri.

Selepas itu, mulalah terfikir makanan tambahan apa yang tebaik untuk diri sendiri dan anak di dalam kandungan ini. Pernah terdengar tentang Asid Folic? Semestinya pernahkan...Hari ini jom kita baca dan kaji tentang Kepentingan Asid Folic buat Ibu Hamil.

Asid Folic

Meupakan vitamin yang sangat penting untuk wanita yang sedang mengandung ini adalah kerana ia nebgandungi vitamin B9 yang sangat dipelukan untuk membina sel baru di dalam tubuh dan sangat larut di dalam air. Ianya boleh didapati secara semulajadi daripada makanan seperti

 • Hati ayam
 • Daging, ayam, telur
 • Kekacang
 • Beras perang, barli, oat
 • Sayuran hijau, Buah dan sayur warna kuning seperti pisang, buah oren, jagung, labu dan lain-lain
Bagi ibu mengandung ia merupakan makanan tambahan yang paling penting kerana amat diperlukan oleh bayi yang sedang membesar di dalam Rahim. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan kesihatan bayi terjejas.


Kepentingan Asid folic 

1) Mengurangkan kecacatan saraf tunjang seperti gangguan pembentukan saraf tunjang 
2) Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah
3) Mengurangkan kecacatan pada bayi seperti sumbing lelangit, kecacatan pada jantung, kecacatan pada sistem pembuangan air kecil 

Dipetik daripada Dr Zubaidi.com...

Bagi wanita yang merancang untuk hamil, ambillah asid folik sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung. Bagi wanita yang telah hamil pula, mereka dinasihatkan agar mengamalkan pengambilan folic acid setiap hari sejak awal kehamilan dan harus diteruskan sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama. Ini kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi."

Ingin mencari supplement yang mengandungi Asid Folic.. Jawapannya adalah B Complex Shaklee. Saya cadangkan supaya ianya diambil sebiji sehari dan ianya sangat bagus dan mempunya manafaat kepada tubuh badan.

Saya sendiri mengamalkan pengambilan B Complex ini dan doktor juga menyarankan pengambilannya..

Diantara Khasiat yang terdapat di dalam Asid Foic Adalah:

 • Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut, serta otot di dalam saluran usus gastro.
 • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan.
 • Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu, ia membantu mencegah anemia.
 • Membantu untuk mengelakkan sawan, epilepsi, dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.
 • Membina rambut yang sihat dan mencegah uban.
 • Membantu dalam merawat alergi, menyembuhkan luka, mengawal penyakit jantung, hiperaktif.
 • Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual , kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan, dan melindungi terhadap keracunan plumbum.

Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan B Complex ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.

 Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam.  Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan.

 Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan. 

 Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah. Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman.. 


0 Comments:

Post a Comment