Sunday, May 31, 2015

Tekanan Darah Tinggi Semasa Hamil


Pn Liza, sebelum disahkan hamil tiada masalah tekanan darah, tetapi sejak kandungannya berusia 3 bulan, doktor mengesahkan beliau menpunyai tekanan darah tinggi..
Risau dengan tekanan darah tinggi semasa hamil.
Letih asyik berulang alik ke klinik untuk membuat pemeriksaan kesihatan dihospital .
 Jemu makan ubat yang dibekalkan oleh doktor.
 Sebagai alternatifnya, Pn Liza mengamalkan Omega Guard & Ostematrix daripada Shaklee..Berkat Usaha Pn Liza yang tanpa jemu Dengan Izin Allah.. Tekanan darahnya kembali pulih seperti sedia kala....
 
Sememangnya tekanan darah tinggi kadangkala merisaukan ibu-ibu yang hamil. Ianya bukan saja memberi kesan kepada ibu, namum jika dibiarkan ianya boleh memberi kesan kepada bayi yang berada di dalam kandungan. Jom kita baca serba sedikit tentang info mengenai Tekanan Darah Tinggi ketika hamil..
 
 Tekanan darah tinggi bagi ibu yang tidak mengandung ialah 140 ke 90. Manakala tekanan darah normal bagi ibu yang mengandung adalah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Sekiranya melebihi 140 ia boleh dikategorikan sebagai tekanan darah tinggi semasa hamil.
 
Risiko yang bakal dihadapi sekiranya  masalah darah tinggi dibiarkan berlarutan tanpa pengawasan doctor seperti.....
 
  • Perkembangan bayi akan menjadi perlahan kerana kurangnya nutrisi dan oksigen sampai kepada bayi di dalam kandungan. Ini disebabkan kurangnya aliran darah ke placenta.
 
  • Menyebabkan kelahiran pramatang sekaligus memyebabkan kos yang tinggi kerana memerlukan penjagaan yang rapi daripada doktor
 
  • memberikan kesan yang negetif kepada ibu seperti kerosakan organ dalaman seperti buah pinggang, hati dan otak. Bimbang juga si ibu boleh terkena sawan ataupun eclampsia..
 
Sekiranya masalah darah tinggi semasa hamil membelenggu anda..Usah biarkan ambillah langkah yang sewajarnya bagi menjaga kesihatan anda dan bayi di dalam kandungan...
 
Sebagai rawatan alternative kepada ibu-ibu hamil yang menghidap Darah tinggi... Saya syorkan pengambilan Omega Guard dan Ostematrix bagi membantu anda.

 
Khasiat yang terkandung di dalam OMEGA GUARD..
 
-ianya menentang tekanan darah tinggi, melancarkan perjalanan darah dan membantu peredaran darah menjadi lancer.
-merendahkan kolestrol
-membakar lemak, mengawal obesiti
-mengurangkan penyakit jantung
 
Khasiat yang terkandung di dalam OSTEMATRIX..
 
-membantu meringankan stress
-mengimbangi tekanan darah
-mengalakkan tidur lena
-memelihara denyutan jantung.

Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan Omega Guard & Ostematrix Shaklee ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.
 
Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam. Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan.
 
  Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.
 
Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah. Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman.


 
Kongsikan:

Saturday, May 30, 2015

Mata Sihat dengan Caratomax

Masalah mata.. Jangan ambil mudah..apabila power cermin mata semakin bertambah, pandangan mata menjadi semakin kabur. Inilah masanya anda menitik beratkan kesihatan mata. Sebelum terlambat.. Bimbang nanti hilang pula, salah satu nikmat pemberian Allah swt.
 
Bagi anda yang mempunyai masalah mata, sememangnya saya cadangkan pengambilan CARATOMAX setiap hari. Sebelum memiliki sebotol caratomax untuk kesihatan mata anda. Jom kita berkenalan dengan khasiat yang terkandung di dalam sebotol CAratomax..
 
  • " Ianya dirumus khas dengan gabungan enam karotenoid terbaik iaitu alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena, zeaxanthin yang melengkapkan faedah karetenoid untuk keperluan manusia.

  • Ianya sangat istemewa kerana diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran untuk tujuan antioksidan. Diantara sayuran dan buahan yang diekstrak adalah seperti Tomato, rumpai laut,biji anggur, Brokoli, Carrot dan strawberi.

  • Ianya tidak ditambah perasa tiruan,pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan, semua buahan & sayuran yang diekstrak tadi ditanam secara organic dan pemprosesannya dijada bagi  meastikan khasiatnya tidak terjejas.

  • Caratomax ini berbeza dengan vitamin A yang lain kerana ianya hanya diaktifkan apabila diperlukan oleh tubuh badan sahaja. Jadinya, anda tidak perlu risau jika mengamalkan Caratomax ini kerana ia tidak membahayakan kesihatan dan merupakan makanan tambahan yang membantu penglihatan mata anda.'
Mari kita intai-intai testimoni penguna yang telah berpuashati mengunakan CARATOMAX...





Alhamdulillah, dengan izin Allah..... Khasiat caratomax ini mampu mengatasi masalah mata kepada mereka yang mengamalkkannya. Rabun berkurangan dan kesihatan juga bertambah baik dari masa ke semasa..

Jika anda ingin memiliki sebotol CAratomax hari ini, boleh sms/whatsapp saya di talian 0172569166. Saya sedia membantu anda.

Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam. Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.

Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah.Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman.
Kongsikan:

Friday, May 29, 2015

Teknik dan cara sendawakan bayi

 

sendawa bayi
credit to : google.com
 

1) Dukung bayi anda, tepuk perlahan-lahan. 2,3kali tepuk insyaAllah dan sendawa. Kalau belum, tepuk lagi. Jangan terlalu kuat ye. Berpada-pada lah.
 
2) Dudukkan bayi anda di ats riba dan tepuk di belakangnya.
 
3) Tiarapkan bayi anda di atas riba dan tepuk perlahan-lahan. Urut-urut pun boleh.
Melalui pengalaman saya, dukung bayi dan goyang-goyangkan badan kita kiri ke kanan pun dah boleh buat bayi sendawa. InsyaAllah, mommies semua boleh cuba. ;)
 

Kepentingan sendawakan bayi

1) Untuk mengelakkan bayi dari kembung. Sebabnya bila bayi menyusu, dia akan sedut udara juga. Jadi, kena sendawakan dia untuk keluarkan angin dari badan bayi.
2) Taknak bagi bayi jeluak, temuak, muntah atau apa-apa lagi istilah yang mommies guna untuk keadaan ini.
3) Untuk mengelakkan bayi tersedak susu. Yang ni sangat penting! mommies kena aware ye.
Kongsikan:

Wednesday, May 27, 2015

Multivitamin Terbaik.. Vitalea Shaklee


Dah sarapan pagi nie?? Jika sudah, SYABAS buat anda...Anda telah pun mengamalkan salah satu cara hidup yang sihat...
 
Sesudah Sarapan sudahkan anda mengambil atau mengamalkan pengambilan vitamin.. Jika belum inilah masanya untuk anda mengamalkan Multivitamin Vitalea setiap hari..
 
Jangan Ragu-ragu, ia merupakan multivitamin yang telah diformulasikan selama 100 tahun dari tahun 1915 sehingga 2015.
 
Maksudnya, orang ramai telah mengunakannya dari 100 tahun yang lepas dan khasiatnya telahpun diyakini oleh ramai penguna...
 
Kenapa Multivitamin Vitalea??
 
Ini adalah kerana ianya mengandungi 30 nutrisi harian lengkap buat tubuh badan anda. Ianya diekstrak daripada sayuran,buah-buahan serta mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral yang sangat bersesuaian untuk tubuh badan.
 
Multivitamin ini juga merupakan vitamin yang paling pantas larut di dalam air dan juga tubuh manusia...
 
Rasailah khasiatnya, sesudah anda mengamalkannya.. Saya sudah mengamalkannya dan sudah pun Jatuh Cinta dengan khasiat yang terdapat di dalam vitalea ini.. Pengambilannya cuma sebiji sehari selepas sahaja sarapan dan ia membekalkan tenaga berpanjangan buat anda..
 
Bagi anda yang ingin mendapatkan vitalea secara PERCUMA..Anda hanya perlu membuat pembelian bagi mana-mana produk Shaklee dan Mendaftar sebagai Ahli Shaklee yang sah.. Maka Sebotol Multivitamin Vitalea yang berharga RM90++ pasti akan menjadi milik anda...
 
Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan Sebotol Vitalea  Shaklee ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.
 
Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam.
 
  Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan. Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah.
 
Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman.
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kongsikan:

Tuesday, May 26, 2015

Tentang Mealshake....Anda mesti Tahu!!

Apakah itu MealShake?
Anda pernah mencuba minum air bancuhan Mealshake?

Pernah merasa keenakan rasa Melashake?
 
Jika tak pernah...
mari teruskan bacaan anda....
 
 

 
 
  • Membekalkan sekurang-kurangnya 35% Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
 
  • Mempunyai sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
 
  • Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
 
  • Diperbuat dari soya bukan GMO
 
  • Mempunyai rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.
 
  • Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos satu sudu kecil sahaja.
 
  • Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanan secara semulajadi
 
  • Meal Shake boleh diambil untuk menambahkan berat badan dan menambahkan selera makan dengan menjadikannya menu sarapan dan makan malam tanpa diganti oleh makanan lain (i.e. ambil Meal Shake beserta sarapan dan makan malam seperti biasa)
 
  • Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan. Jika anda berhasrat mengambil Meal Shake untuk tujuan ini, jadikan Meal Shake sebagai Meal Replacement.
Ingin dapatkan Mealshake anda hari ini, hubungi saya di talian 0172569166..
 
 Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri Kembangan dan Shah Alam.
 
  Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.
 
Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar . Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..

Kongsikan:

Monday, May 25, 2015

Hangat!! Alfafa Shaklee...

Sebelum nie kan kita di gemparkan dengan bermacam-macam cerita tentang Alfafa Shaklee kan.. Ish Janganlah cepat melatah... Baca dulu kesudahan cerita, kemudian barulah kita buat konklusi yang sebenarnya.. Kita nilaikan dengan logic akal dan pemikiran yang waras..

Disebabkan berita yang di gembar-gemburkan itu, Syarikat Shaklee sendiri telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan Alfafa Shaklee selamat dimakan tanpa was-was. Sebagai bahan bukti.. Saya pastekan disini kenyataan tersebut...



Dan itulah kenyataannya.. Kepada penguna ataupun bakal penguna Alfafa diluar sana. Usahlah rasa bimbang atau ragu. In sha Allah Alfafa ini selamat dimakan dan bagus untuk tubuh badan anda..

Seterusnya, Jom kita intai-intai testimoni penguna telah mengamalkan Alfafa di dalam diet seharian mereka. Rata-ratanya berpuas hati dengan keberkesanan Alfafa ini..


Ingin mencuba sebotol Alfafa dan rasai keberkesananya hari ini... Jangan segan silu..KAwan-kawan boleh sms/whatsapp saya di talian 017-2569166. Saya sedia membantu anda...

Kongsikan:

Sunday, May 24, 2015

Set Berpantang Shaklee- Mahal & Tidak Berbaloi...

Tik tok...tik tok..masa berlalu dengan pantasnya.. dah nak masuk minggu ke 32, saya mengandungkan adik Sufiya.. Bila ditanya apakah perasaan ketika ini? Hihihi semestinya berdebar-debar menghadapi saat-saat bersalin sekali lagi..HArap-harap semuanya dipermudahkan, hendaknya..
 
Salah satu persediaan bersalin saya ketika ini adalah penyediaan set bersalin yang perlu dimakan semasa berpantang nanti.. Jika berpantang semasa kelahiran Sufiya tempohari saya hanya memakan jamu yang diberikan oleh makcik tetapi kali ini saya memilih untuk berpantang sepenuhnya dengan vitamin daripada Shaklee.


Inilah pilihan Saya.....



Ada yang mengatakan Set Berpantang Shaklee MAHAL? 

Betul ker? Jika anda merasakan ianya mahal, cubalah beli secara ansur-ansur telebih dahulu mengikut kesesuaian bajet bulanan anda dan dapatkannya pada harga pada harga promosi.

Cthnya: bulan pertama anda dapatkan ESP, PAda Bulan ke dua anda dapatkan Vitamin C dan seterusnya sehinggalah lengkap set bersalin anda..Tak terasalah sangat duit yang keluar dari poket anda itu.. Setuju TAk?

Semuanya bergantung pada bajet anda, sekiranya terhad..Jangan Risau anda masih boleh mendapatkan Set Berpantang Shaklee ini berdasarkan bajet yang anda sediakan...

 Ada yang mengatakan Set Berpantang Shaklee Tak Berbaloi Pengunaannya?

Buat pengetahuan anda.. Pengunaan vitamin Shaklee adalah untuk jangka masa 3-6 bulan. Sekiranya anda membuat pengiraan dengan harga dan kuantiti yang terdapat di dalam sebotol vitamin Shaklee. Semestinya ianya berbaloi. BUkan saja dari segi kuantiti yang terdapat di dalam sebotol vitamin itu. tetapi khasiat  dan nutrisi yang anda perolehi untuk tubuh badan semasa berpantang nanti..

Tak percaya...Jom kita cuci-cuci mata tengok Testimoni mereka yang telah mengamalkan Set Berpantang Shaklee ini.

Testimoni 1: 




Testimoni 2: 


Testimoni 3..


Kan dah cakap..kebanyakan penguna yang mengamalkan set berpantang Shaklee ini berpuas hati dengan keberkesanannya... Jadi, inilah pilihan saya semasa berpantang nanti. supaya dapat nutrisi dan khasiatnya untuk tubuh badan ini..dan tidak lagi berlaku masalah itu dan ini sepertimana saya berpantangkan Sufiya tempohari..
 
BAgaimana pula dengan pilihan anda??
 
Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan Set Bersalin Shaklee ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.
 
  Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam.
 
Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.
 
 Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah. Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman
Kongsikan:

Saturday, May 23, 2015

Rahsia Kulit Cantik & Berseri dengan buah-buahan...RAHSIA TERBONGKAR

Buah-buahan sering menjadi kudapan anda? Tahukah anda buah-buahan juga boleh menyumbang kepada kecantikan anda. Dengan mengamalkannya ia menjadikan kulit anda kekal cantik, berseri-seri dan bebas masalah.. Jom kita tengok buah-buahan apa yang berkhasiat untuk kulit itu..
 
1) Lemon
 
 - ianya mengandungi vitamin C yang berfungsi untuk menjadikan kulit anda cantik berseri. Saya sendiri pernah mengamalkan jus perahan lemon,  disapukan di sekitar muka, setelah beberapa minit dibasuh dengan air suam. Buat permulaan ianya memang memedihkan tapi lama kelamaan anda akan rasa kulit muka licin dan jerawat pun makin berkurangan.. Tapi sekarang dah lama tak mengamalkan petua ini... :(
 
2) Betik
 
- Buah betik ini sangat kaya dengan anti oksidaan dan mengandungi enzim khas yang mampu membuang sel-sel kulit mati dan segala kekotoran yang terdapat pada muka.. Caranya adalah..meratakan isi betik disekuruh bahagian muka anda..biarkan seketika dan bilas dengan air suam.. Petua ini belum pernah saya cuba..Sebabnya saya nie sememangnya pengemar betik. Belum sempat saya jadikan masker..Betik itu saya ngapp dulu..heheheehe..
 
3) Pisang
 
- Pisanglah buah-buahan yang paling mudah dan murah didapati dipasaran.. Walaupun ianya murah tetapi ianya kaya dengan zat besi,kalsium dan magnesium yang membantu tubuh menjadi lebih sihat..Ia juga kaya dengan Vitamin A, B dan E. Pernah saya terbaca di dalam satu artikel yang mengatakan, jika mengamalkan memakan pisang setiap hari badan akan bertambah sihat dan cergas.
4) Mangga
 
- Oh semestinya sedap dan menyelerakan.... Salah satu buah-buahan kegemaran manga nie..pasti ramai jugak yang menyukainya..betul tak? Kalau nak tahu manga mampu memberikan kesan yang positif kepada kulit kerana ianya kaya dengan vitamin A dan anti oksida. Sekaligus ia berfungsi untuk membantu melawan penuaan serta mampu mengembalikan keanjalan kulit.
 
5) Oren
 
Seperti mana yang kita tahu, buah oren sememangnya kaya dengan vitamin C. Vitamin C sememangnya bagus untuk kulit. Sekaligus ia mampu memperbaiki struktur kulit anda. Amalakn memakan buah oren untuk menjadikan kulit anda berseri-seri. Jika ingin menyuburkan kulit gosokkan bahagian dalam oren ke muka anda selama beberapa minit dan bilas dengan air suam..
Permasalahannya sekarang,
 
 Adakah kita mengamalkan pengambilan buah-buahan diatas setiap hari?
 
Berapa banyakkah yang perlu kita ambil untuk mendapat khasiat yang diperlukan oleh badan terutamanya untuk mendapatkan kulit cantik dan berseri?
 
Disebabkan itu... Tinggalkan permasalahan anda..Misi utama sekarang ini adalah untuk kulit kelihatan cantik dan berseri...tak gitu?
 
 Maka dengan cara mudah amalkan saja Set kulit cantik & berseri daripada Shaklee. In sha allah, berkat usaha anda, konsisten anda mengamalkannya. Hasilnya kulit anda cantik dan berseri-seri...


Jom Kita tengok testimoni penguna yang telah mengamalkan set Kulit Canti Shaklee ini....................




Inilah sebahagian daripada testimoni daripada pengamal Set kecantikan Shaklee. dan sememangya meraka sangat berpuas hati setelah mengamalkan set kecantikan daripada Shaklee ini.. Hasilnya sangat memuaskan dan membawa perubahan yang positif kepada pengamalnya..
 
Bagi kawan- kawan yang ingin mendapatkan Set KUlit Cantik & Berseri Shaklee ini bolehlah Call/Sms/Whatsapp saya di talian 0172569166.
 
  Saya sedia membantu anda. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri kembangan dan Shah Alam. Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan.
 
Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan. Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar menjadi ahli Shaklee yang Sah. Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah.
 
Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..

Kongsikan:

Friday, May 22, 2015

Enam Asas Rumah Tangga Bahagia - Ustazah Siti Nor Bahya


STATISTIK menunjukkan di Barat hampir 90 peratus rumah tangga berantakan kerana tidak mengikut acuan yang telah ditetapkan Allah SWT.
 
Tidak mustahil fenomena tersebut berlaku di negara ini apabila makin ramai yang membina rumah tangga dengan hanya mengikut nafsu dan tidak berlandaskan syariat Islam yang sebenarnya.
Sebenarnya senario semakin membimbangkan ini telahpun dibuktikan dengan jumlah kes perceraian yang dilaporkan meningkat hari demi hari.

Malah mengikut purata yang dikeluarkan oleh Jabatan Kefahaman Islam Malaysia (Jakim) seramai 77 pasangan Islam bercerai setiap hari.
Jumlah perceraian yang boleh dikategorikan kritikal ini mendorong penceramah motivasi terkenal Datuk Siti Nor Bahyah Mahamood dan suaminya, Wan Akashah Wan Abdullah berkongsi asas-asas untuk membina rumah tangga bahagia bersempena ceramah yang dianjurkan oleh Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan.
 









Asas 1
 
Menurut Siti Nor Bahyah, setiap pasangan yang berkahwin harus menetapkan matlamat mereka iaitu kebahagiaan di dunia dan akhirat. Hanya iman dan takwa boleh membawa pasangan ke syurga untuk mendapatkan kebahagiaan yang abadi. Uji diri adakah kita telah menjalani tanggung jawab sebagai Muslim. Keluar rumah menuju ke pejabat apakah niatnya?
Bagi isteri, jangan salah guna keizinan bekerja yang suami telah beri. Elakkan makan berdua dengan lelaki bukan muhrim begitu juga dengan lelaki. Masing-masing perlu perkukuh iman dan kepercayaan yang telah diberikan, barulah rumah tangga ada asasnya.
Menurutnya, tip dari nabi SAW untuk menjaga kesetiaan ialah jangan sesekali suami atau isteri mendengar rintihan dari rakan yang berlainan jantina dari mereka.
"Ujian datang dalam bentuk kesenangan dan juga kesusahan, jadi kalau iman kita lemah kita pasti akan kalah, untuk menguatkan iman di pejabat, pastikan kita berjemaah di surau pejabat dan isi masa dengan membaca al-Quran," tambah Wan Akashah pula.
 
 
Asas 2
Perlu ada kasih sayang, cinta dan rindu.
"Sedihnya dua elemen ini sering berlaku pada zaman bercinta sahaja. Nabi SAW berpesan, kalau kita sayangkan seseorang mesti ditunjukkan dengan kata-kata dan perbuatan. Jadi jika ada suami yang mengatakan 'abang sayang, cuma tak tunjuk saja' maka itu tidak patut, kerana nabi ajar suruh tunjuk," tambah Siti Nor Bahyah pula.
Sebagai ibu, haruslah memanggil anak dengan penuh kasih sayang dan panggilan yang baik-baik kerana setiap patah perkataan yang keluar dari mulut ibu adalah doa.
"Nabi sendiri pun menunjukkan kasih sayangnya dengan berbaring di atas paha Saidatina Khadijah, jadi mengapa perlu suami sekarang tidak mengikuti perlakuan Rasulullah kalau itu yang menggembirakan hati isteri," ujar Siti Nor Bahyah.
 
 
Asas 3
Contohi akhlak Nabi Muhammad SAW, jagalah adab suami isteri serta tingkah laku masing-masing. Setiap dari anggota yang Allah kurniakan seperti mata, mulut dan hidung semuanya perlu dijaga.
Kata Wan Akashah, isteri mesti memastikan suami makan dari masakannya supaya berkat.
"Sebab itu ustaz sendiri pun makan masakan yang ibu dan isteri masak. Dari situ makanan yang dimakan itu diyakini kebersihannya, apa yang dimakan menjadi darah daging untuk membentuk insan yang berakhlak mulia," jelasnya.
 
 
Asas 4
Tegas Siti Nor Bahyah, amanah dan tanggung jawab perlu dipikul sehabis baik oleh setiap pasangan. Dalam keadaan ekonomi sekarang, ramai pasangan yang secara tidak sengaja mengabaikan masa bersama pasangan atau anak-anak.
"Anak adalah amanah, sebaiknya kita menjaga anak kita sendiri dan tidak perlu menyerahkan tugas tersebut kepada pembantu rumah atau hantar ke pusat jagaan. Kalau pakai pembantu janganlah pula kita membiarkan pembantu mengambil peranan kita sebagai isteri," tambahnya.
 
 
Asas 5
Setiap suami atau isteri mesti pastikan rezeki yang mereka perolehi adalah halal dan diberkati.
"Biar sedikit tapi mencukupi. Keberkatan itu amat penting. Apabila kita bersembahyang kita pasti akan mendapat ketenangannya. Begitu juga dengan kewajipan berzakat yang apabila kita tunaikan pasti kita akan tenang kerana mengikut suruhan Allah," ujar Siti Nor Bahyah.
 
 
Asas 6
Pesanan yang paling penting ialah berbuat baiklah kepada ibu dan bapa. "Apabila kita sebagai anak berbuat baik kepada ibu bapa kita, Insya-Allah anak-anak kita akan baik kepada kita dan rumah tangga kita pasti bahagia," ujarnya.
 
Credit : Mr Goggle
 
Kongsikan:

Thursday, May 21, 2015

Cara Mandikan Bayi Dengan Betul

Assalamualaikum.. hari nie nak tulis serba sedikit info tentang cara mandikan bayi dengan betul. Hehehehe tapi sebelum tuh saya nak bercerita tentang pengalaman dan pengakuan saya sendiri...

Sebenarnya, saya sendiri tak pernah mandikan bayi...sehinggakan Sufiya lahir. Itupun sehingga Sufiya berumur 3 bulan barulah saya memberanikan diri untuk memandikan Sufiya.. Kenapa jadi macam tue??.. sebab saya tak berani, saya takut terlepas di dalam besen air dipenuhi air itu. Tersentuh dihati kecilku ini (emosi sikit) masa tuh kurangnya ilmu akak tentang bayi . Walaupun Pada masa itu ada suami, nenek dan mak mertua yang banyak membantu...

Dan disebabkan pengalaman diataslah, cara mulakan serba sedikit mencari info dan membanyakkan bacaan tentang cara mandikan bayi dengan betul. Maka..terhasillah entry ini..HArap-harap adik sufiya yang bakal lahir ini dapat saya mandikan tanpa lagi mengharap bantuan sesiapa..inikan semua pengalaman dan ilmu baru yang perlu kita pelajari..dan harap-harap info ini menjadi panduan berguna juga kepada bakal-bakal ibu diluar sana..

jom teruskan bacaan anda...


Langkah Pertama - Sediakan barang-barang kelengkapan mandi untuk bayi anda terlebih dahulu..Sediakan tuala, napkin, bedak losyen atau pampers, barut dan barang-barang yang berkaitan berhampiran dengan anda. Tujuannya supaya anak yang kecil itu tidak kesejukan..dan JANGAN LUPA, tutuplah kipas atau Air-cond sebentar sementara memandikan bayi anda.....

Langkah Kedua - Pastikan air mandian tadi benar-benar suam. Buatlah bancuhan air panas dan air sejuk supaya air tadi menjadi benar-benar suam..dan peganglah bayi anda Pegang dengan Cermat dan berhati-hati. Pegang dengan cara yang betul.

Elakkan air masuk kedalam telinga, hidung dan mata bayi. Lakukan dengan cermat..
Dan JANGAN SESEKALI tinggalkan bayi anda di dalam tab mandinya bersendirian. Ianya sangat membahayakan kerana boleh menyebabkan bayi anda lemas..
Sekiranya anda ingin beredar, angkat bayi anda, tualakan bayi anda dan bawa bersama..

Langkah Ketiga -  Jangan mandikan bayi anda terlalu lama. memadailah hanya dengan 4-5 minit saja. Bimbang nanti bayi anda kesejukan dan ianya akan menyebabkan bayi anda terbersin dan selsema.

Langkah Keempat- dan keringkan dengan tuala yang disediakan selepas mandi. Keringkan bahagian-bahagian seperti dibelakang telinga, celah kaki, ketiak, dagu, pangkal peha sebelum mengenakan pakaian. Tujuannya adalah untuk mencegah ruam. dan setelah kering sapukanlah minyak telon, losyen atau bedak kat bayi anda..

Opss. lakukan sedikit urutan lembut kepada bayi anda..(Tentang urutan nie, saya belum study lagi, tapi kalau dah siap study teringin jugak nak buatkan satu entry). setelah itu, sarungkanlah pakaian yang telah anda sediakan tadi..
TAraa.. adik comel dah siap mandi..hehehehee

Persoalannya.. berapa kerap perlu memandikan bayi.. terpulang pada keadaan bayi anda.. Semuanya bergantung pada anda sendiri..1 atau 2 kali sehari atau lebih kerap semuanya bergantung kepada keadaan bayi anda..


Saya sertakan sekali langkah-langkah cara memandikan bayi  yang baru lahir buat tatapan kita bersama.....



Sekian saja untuk coretan kali ini. di harap info ini serba sedikit dapat memberikan manafaat kepada saya dan pembaca diluar sana.. Yang kurang itu dari kekurangan ilmu saya sendiri dan yang baik itu datangnya dari Allah swt..

Jumpa lagi dientry akan datang.............



 
 
 



Kongsikan:

Wednesday, May 20, 2015

Set Pelajar Pintar & Cergas - Menjadi pelajar Cemerlang

Vitamin Shaklee ini sememangnya sesuai untuk semua golongan daripada dewasa sehinggalah bayi. Tak kira jantina samada lelaki ataupun perempuan. Begitu juga untuk golongan pelajar.

Dan hari ini saya bawakan set khas buat adik-adik diluar sana yang masih belajar di sekolah rendah, Sekolah menengah ataupun masih menuntut ilmu di Institusi Pengajian Tinggi. Ini dia saya namakan SET PELAJAR PINTAR & CERGAS...



Sememangnya menjadi pelajar bukannya satu tanggungjawab yang mudah. Saya sendiri pernah lalui zaman-zaman bersengkang mata menatap buku, menyiapkan assignment, Pergi ke kelas seharian tanpa henti. Dan sememangnya semua itu memenatkan dan memerlukan kudrat tenaga yang berpanjangan.

Dan juga kadangkala ia menyebabkan STRESS. Tetapi disebabkan tanggungjawab terhadap diri sendiri dan HARAPAN IBU & AYAH, semua itu kita laluinya dengan tabah... Betul TAk?

Lebih-lebih bila degree saya ambil secara part time, pagi saya pergi ke office untuk bekerja dan selepas waktu kerja, saya terus ke kuliah.. Mengantuk, Letih, Lemah, Lesu semestinya menyerang ketika itu.. Perasaan ketika itu.. Cabaran yang dilalui ketika itu.. Hanya Allah saja yang tahu..

Tetapi pada masa itu saya belum lagi berkenalan dengan Shaklee. Jika tidak pasti Tiada masalah STRESS, Letih, LEmah, LEsu dan hilang fokus dalam pelajaran. Pasti saya akan keputusan yang Gempak &  DEan List setiap semester.. hihihihi :)

Jadinya kepada adik-adik yang sedang menuntut ilmu.. saya sarankan amalkanlah pengambilan supplement lebih-lebih daripada Shaklee ini. Supaya tidak menghadapi masalah LEmah, Longlai, LEsu, STRESS dan Tidak Fokus semasa dalam Pembelajaran... dan hasilnya mendapat keputusan yang Cemerlang dan membanggakan Ibu dan AYaH..

HArapan mereka Jangan Dimusnahkan.. Merekalah yang bersusah payah mencari nafkah untuk melihat kita BERJAYA di dunia & Akhirat.

Diakhir coretan, Saya doakan adik-adik yang sedang menuntut ilmu diluar sana Berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.

Kongsikan:

Tuesday, May 19, 2015

Set Anak Sihat

Tak sihat demam, batuk selsema?
kurang selera makan?
 keletihan?
 Kurang bermaya?
Tidak fokus dalam pelajaran?
Susah menghafal atau mengigati sesuatu?

Bila cerita tentang anak nie, memang 10001 permasalahan wujud. Ibu bapalah insan yang paling risau jika kesihatan anak mereka terganggu. Samalah seperti saya.. Kalau anak tak sihat..demam ker, batuk ker..tak selera makan...sembelit....sememangnya merunsingkan. Kalau boleh nak anak sentiasa sihat,riang gembira.. Dan jika berkemampuan memang nak berikan yang terbaik buat anak-anak tersayang..

Anda pun begitu jugakkan? Sebagai ibu bapa, semestinya kita ingin memberikan yang terbaik buat anak kesayangan.. Walaupun berada di tahap kurang berkemampuan.. kita akan berusaha mendapatkannya..Itulah peranan ibu dan ayah..


Agaknya beginilah perasaan ibu & ayah kita semasa membesarkan kita dan sekarang perasaan itu digalas oleh kita yang telah memegang title "Ayah & Ibu" ini..

Bagi kawan-kawan yang mementingkan kesihatan buat anak-anak tersayang, bolehlah mengamalkan set vitamin ANAK SIHAT ini. Ianya sangat-sangat bagus bagi perkembangan fizikal, minda dan emosi anak anda. In sha Allah, dengan izin Allah, berkat usaha anda.. Tahap kesihatan  dan tahap kecergasan fizikal anak anda semakin meningkat dari masa ke semasa..

dan apabila anak sihat, riang, ria gembira serta focus dalam pelajaran, ibu dan ayahlah paling seronok dan bahagia melihat anak-anak membesar dengan sempurna.


Kongsikan:

Monday, May 18, 2015

ESP Shaklee - Testimoni

Sememangnya ESP Shaklee nie memang hot..Memang terhangat dipasaran. Kalau pada bulan promosinya memang ramai tak lepaskan peluang untuk mendapatkan ESP.

Bukan setakat bulan promosi.. Bukan bulan promosi pun, masih ramai yang mendapatkannya.. begitu ramai peminat ESP ini..

Disebabkan khasiatnyalah ESP ini menjadi pilihan ramai.  Ramai penguna yang sangat-sangat berpuashati setelah mengamalkan ESP ini.

Kepada yang mahukan kulit cantik...
Kepada yang mahu hilangkan gastrik....
Kepada ibu-ibu yang mahukan memeriahkan susu badan ..
Kepada Yang mahukan memekatkan susu badan
Kepada mereka yang cepat letih dan kurang bertenaga
Kepada  mereka yang mementingkan kesihatan...

Memang sepatutnya mengamalkan pengambilan ESP ini.. ia bukannya air soya biasa tetapi sememangnya kaya dengan perbagai khasiat baik untuk tubuh badan secara dalaman dan juga luaran.

Jom kita tengok testimoni penguna yang telah mengamalkan ESP ini..

Lihat, kebanyakan mereka sangat-sangat berpuashati setelah mengamalkan ESP ini.. Anda teringin mencubanya.. Dapatnya hari ini dengan menghubungi saya di talian 017-256 9166. Saya sedia membantu anda bagi mendapatkan makanan tambahan yang kaya dengan protein ini..


Kongsikan:

Sunday, May 17, 2015

Supplement untuk turunkan KOlestrol

KOlestrol..ooo KOlestrol...
 
Inilah masalah yang kurang kita ambil peduli.. Bila buat pemeriksaan doktor.. Tengok-tengok kolestrol sudah sampai ditahap yang membahayakan.. Setiap diantara kita pasti mempunyai kolestrol. Bezanya berada ditahap yang terkawal atau tidak..
 
Bahaya apabila menghidap kolestrol yang tinggi.. kemungkinan kita berisiko menghidap penyakit kronik jika tidak dibendung dengan lebih awal. Lebih-lebih lagi serangan jantung ataupun stroke.. Dua penyakit ini ,sememangnya sinonim dengan kolestrol.
 
Dan bagi mempunyai masalah kolestrol yang tinggi, terdapat 2 vitamin khas sememangya berkesan bagi mengatasi masalah ini...iaitu Omega Guard & Phytocol..
 
 Promosi Mei 2015
Omega Guard & Phytocol..
Beli 6, Dapat 7...
 beli 2 botol memperolehi 5% diskaun..
 
Jom kita berkenalan dengan Omega Guard & Phytocol...
 
 
OMEGA GUARD - merupakan minyak ikan Terbaik Dunia. Merupakan minyak ikan PALING TULEN DIDUNIA. 3 Kali lebih tumpat daripada ketumpatan minyak ikan biasa. Ianya mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA .
 
Satu Sajian Omega Guard dapat membekalkan anda 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA
 
 OMEGA GUARD MENURUNKAN KOLESTROL DENGAN CARA ?
  •  Membawa kolesterol keluar dari salur arteri ke hati untuk proses penyingkiran
  •  Kehadiran HDL ia dapat merendahkan paras LDL, maka plak pada dinding arteri dapat dicairkan lantas dapat melancarkan aliran darah
  • Plak pada dinding arteri dapat dicairkan lantas dapat melancarkan aliran darah
  • Membersihkan salur arteri.

 
b) PHYTOCOL-ST - suplement anti-kolesterol yang mengandungi phytosterols iaitu sebatian sterol dan stanol dari tumbuh-tumbuhan yang serupa dengan kolesterol
 
Sterol  merupakan tumbuhan telah terbukti berkesan menurunkan paras kolesterol dalam dara. sekaligus ia ,mampu mengurangkan risiko penyakit jantung,strok dan juga tekanan darah tinggi..  
 
PHYTOCOL-ST MENURUNKAN KOLESTROL DENGAN CARA ?
 
Bagaimana Phytocol bertindak?
 
Phytosterols akan membentuk lapisan disekeliling kolesterol lalu menghalangnya dari menyerap kedalam salur darah.  Manakala kolestrol yang tidak baik akan disingkirkan terus daripada tubuh.
 
Kesannya, kolestrol akan berkurangan dan risiko menghidap penyakit seperti jantung ataupun stroke dapat dicegah.
 
Oleh sebab itu pengambilan Omega Guard & Phytocol-St amatlah digalakkan bagi menurunkan paras kolestrol anda. Dengan penurunan 10% tahap kolestrol, ianya dapat mengelakkan anda menghidap penyakit jantung dan stroke yang semakin meningkat setiap hari..
 
Ingin dapatkan sebotol Omega Guard & Phytocol-ST hari ini, hubungi saya di talian 0172569166..
 
Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri Kembangan dan Shah Alam. Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan.
 
 Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan. Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar . Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..

 

 
 

Kongsikan:

Friday, May 15, 2015

Kesan kolesterol di dalam badan.

Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol. Kolesterol sering disalahertikan dalam sebahagian diet harian kita. Kebanyakannya tahu bahawa mereka sepatutnya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi tetapi ramai diantaranya yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol itu. Berikut dihuraikan secara ringkas tentang kesan kolesterol di dalam badan.

Kolesterol adalah sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Kolesterol ini berfungsi untuk menghasilkan hormon dan membentuk membran sel seterusnya dibawa ke seluruh badan manusia melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D di dalam badan.

Kebanyakan makanan yang mengandungi lemak haiwan juga mengandungi koles
terol. Selain itu, punca kolesterol adalah dari makanan seperti keju, kuning telur, daging, ayam, dan udang. Kandungan kolesterol di dalam makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah lebih rendah berbanding makanan yang berasaskan haiwan. Pengambilan makanan berlemak seperti lemak tepu dan lemak trans merupakan punca utama peningkatan jumlah kolesterol di dalam badan berbanding pengambilan makanan sumber kolesterol ini.

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan. Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan.

Bagaimana Pembentukan Plak Ini Menyebabkan Bahaya?

Apabila plak terbentuk pada arteri, ia akan menghalang pengaliran darah kerana saluran darah yang sempit. Apabila situasi ini berlaku hampir dengan organ penting di dalam badan terutamanya jantung, ia akan menyebabkan masalah serius berlaku malah boleh menyebabkan kematian. Apabila saluran darah berhampiran organ jantung menjadi semakin sempit, ia boleh menyebabkan serangan jantung berlaku.Apabila arteri yang menyalurkan darah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan sesorang itu mengalami strok.

Apabila arteri yang menyalurkan darah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan sesorang itu mengalami strok. Kedua-dua penyakit jantung dan strok ini boleh mengancam nyawa. Oleh itu, anda perlulah menjaga tahap kolesterol di dalam badan serta kandungan darah di dalam badan.
Kolesterol yang tinggi juga boleh menyebabkan artherosclerosis atau arteri menjadi keras. Apabila plak memenuhi arteri, dinding arteri menjadi keras dan rapuh. Ini bukan sahaja menghalang pengaliran darah, malah ia juga akan menyebabkan arteri pecah kerana terlalu rapuh dan ini akan menyebabkan darah menjadi beku di dalam badan.

Ubah corak pemakanan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Kolesterol yang tinggi adalah sangat bahaya kepada badan manusia. Walaubagaimanapun, ia boleh dirawat. Pelbagai perubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol, tetapi salah satu langkah terbaik adalah dengan mengubah cara pemakanan harian kita. Dengan mengelak pengambilan makanan berasaskan haiwan, ia boleh mengurangkan tahap kolesterol di dalam badan bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti kolesterol tersebut malah mengurangkan kadar sintesis atau penghasilan kolesterol di dalam badan.

mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari.

Dicadangkan kepada mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi di dalam badan supaya mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari. Nasihat lanjut perlu anda dapatkan dari doktor dan pakar untuk tindakan seterusnya.

Credit : kevinzahri.com
Kongsikan:

Thursday, May 14, 2015

Kata-kata motivasi Dr Azizan Osman



Taraa!! Entry kali ini pasal motivasi.. Biasalah manusia kadang-kadang motivasinya memuncak tinggi dan kadang-kadang jatuh merudum.. Macam itu jugaklah saya ini..Insan yang serba lemah ini..

Disebabkan itu.... Saya memuatkan serba sedikit kata-kata motivasi daripada motivator Malaya yang terkenal ini iaitu Dr Azizan Osman..

Saya sememangnya meminati cara penyampaian beliau. penuh santai, lawak jenaka tapi bila bab perli-memerli...sentap akak terkena..huhuhu terasa sendiri..




dan tanpa membuang masa.. Jom kita baca..moga ada sedikit suntikan kesedaran buat kita yang selalu lalai dan leka ini....

Peringatan untuk diri Sendiri... Tujuan bisnes adalah untuk membantu orang disekeliling & bukan hanya untuk kaya.. Perbetulkan Niat dan Perbetulkan Niat semula.(Peringatan utk saya)






Kongsikan:

Wednesday, May 13, 2015

CAra berkesan hilangkan Kebas Kaki & Tangan




Tengok- tengok Testimoni kat atas tuh... semuanya berpuas hati dengan pengunaan ostematrix.. termasuklah saya sendiri.. Selepas mengunakannya baru saya tahu keberkesanannya..
Bagi anda yang mempunyai masalah-masalah seperti sakit-sakit pinggang, sakit-sakit kaki, sakit tumit, ibu mengandung dan kaki kejang serta masalah-masalah yang berkaitan dengan kekurangan kalsium.
 
Memang saya sarankan mengamalkan ostematrik ini..Kesannya anda rasai sendiri..
 
Saya suka ostematrik..harga pun mampu milik, keberkesanannya sangat-sangat memuaskan hati..sebab itu saya berani bercerita dan berkongsi dengan anda.
 
Jom dapatkan sebotol Ostematrix anda hari ini..Jangan biarkan Sakit anda melarat..Cegah sebelum parah..
 



Kongsikan:

Tuesday, May 12, 2015

Hilangkan Haus dengan Performance Drink

Performance Drink in the House...
 
Cuaca panas, tekak kering..Nak hilangkan haus.. mesti tercari-cari sesuatu yang sejuk, manis dan sedapkan..betul tak?? So apa apakah pilihan anda...adakah air berkarbonat atau pun air bancuhan gula..
 
Untuk kesihatan bersama..saya cadangkan ambillah secawan Performance Drink bagi hilangkan kehausan anda. Memang banyak khasiat Performance Drink ini..lebih-lebih jika anda seorang yang aktif bersukan, bekerja di tengah-tengah panas terik mentari dan mereka yang memerlukan tenaga tambahan..
 
Berikut adalah manafaat utama bagi Performance Drink:
 
 Manfaat Utama :

Meningkatkan daya ketahanan badan - memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
 
Membekal tenaga dan daya tahan fizikal
   
Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh. Ia mengandungi potasiium, kalsium, sodium, phosphors magnesium dan chloride.
 

 
Mencegah Penyahidrat
 
 Mengurangkan kehausan, mencegah penyahidrat, melembabkan kulit dan kelihatan muda.



 Mengekalkan Paras Gula
 
Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan percepatkan sembuhan akibat kecederaan Otot

 
Ingin dapatkan sebotol Performance Drink hari ini, hubungi saya di talian 0172569166.. Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong,
Seri Kembangan dan Shah Alam.
 
Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda disediakan. Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan.
 
      Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar . Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..

 

Kongsikan:

Monday, May 11, 2015

Vitamin Percuma Buat anda....

Berminat nak dapatkan vitamin PERCUMA??

 Meh sini dengar cerita.....Anda beli mana-mana vitamin Shaklee, seterusnya mendaftarkan diri sebagai ahli Shaklee secara sah.. Secara automatic, anda akan mendapat vitamin Vitalea yang telah berusia 100 tahun..

Harga pasaran bagi sebotol vitalea ini mencecah RM95 pengunaannya sehingga 6 bulan tetapi anda boleh mendapatkannya secara PERCUMA.. sangat-sangat menguntungkan..

Sangatlah berbaloi.. Khasiatnya anda perolehi dan keahlian menjadi ahli Shaklee yang berdaftar  seumur hidup pun menjadi milik anda...Jangan lepaskan peluang ini..Rugi jika tak rebut peluang ini..

Buat anda yang ingin mencari Extra Income.. inilah peluang yang dinanti-nantikan juga buat anda..Program yang menjana kejayaan dan Kekayaan juga tersedia terbentang bagi anda yang berminat..

Tak perlu tunggu lama-lama lagi.. Jangan lepaskan peluang ini.. Sama ada anda ingin membeli vitamin untuk kegunaan sendiri atau ingin membina empayar perniagaan bersama Shaklee. Tak perlu segan silu.. SMS/Whatsapp saya di talian 017-2569166.. Saya bersedia membantu anda..


Kongsikan:

Friday, May 08, 2015

Penawar Sakit Pinggang, Kebas-Kebas Tangan & Kaki

Kembali bersiaran.. selalu tak rasa sakit pinggang, kebas-kebas tangan dan kaki dan yang paling menyakitkan krem kaki sewaktu tidur..

Mesti pernahkan. Lebih-lebih lagi jika anda mengandung.. semakin besar kandungan dalam perut semakin kerap terasa sakit pinggang dan kebas-kebas kaki dan tangan..

Samalah seperti saya.. cara saya mengatasi masalah diatas.. Saya amalkan 4 biji ostematrik sebelum tidur. Alhamdulillah, dengan izin Allah ianya berkesan. Setakat 7 bulan mengandung pada kali ini cuma sekali saja terjadinya krem kaki (itupun akak lupa nak makan ostematrix, terus tidur).

 Sakit pinggang pun reda selepas mengamalkan ostematrix..

Memang rasanya bersyukur sangat. Kepada kawan-kawan yang mengalami masalah yang sama. Jangan dibiarkan ianya berlarutan.. Sakitnya bukan kepalang.. Rasa hilang separuh nikmat hidup. Oleh itu saya sarankan amalkanlah Ostematrik. Ianya bukan sekadar kalsium dan sangat mudah ditelan.

Ingin dapatkan sebotol Ostematrik hari ini, hubungi saya di talian 0172569166..

Bagi anda yang berada di Seremban, Seremban2, Bandar Sri Sendayan,Labu, Nilai,Port Dickson, Puchong, Seri Kembangan dan Shah Alam. Perkhidmatan penghantaran terus kerumah anda
disediakan.
 
Bagi yang berada di luar kawasan, penghantaran secara mengunakan pos laju juga disediakan. Untuk mendapatkan penjimatan, adalah digalakkan untuk menjadi ahli Shaklee yang berdaftar .
 
  Boleh dapatkan produk Shaklee dengan lebih murah. Jika ingin memulakan perniagaan Shaklee tunjuk ajar akan diberikan oleh master yang berpengalaman..
Kongsikan:

Thursday, May 07, 2015

Tips Menabung.. Jom Baca...

Hari ini nak cerita tentang menabung.. Almaklumlah dalam keadaan ekonomi yang tak berapa
menentu sekarang. Ada gaji, ada duit..tak ada gaji.. mana nak datangnya duit..Kadang-kadang ada gaji pun tak cukup duit.. macam mana nak menabung? 
 
Walau apapun masalah kita tentang DUIT.. semestinya kita kena menabung dulu. Jadikan itu satu kemestian.. Walaupun tak banyak, sikit pun jadilah.. Janji kita ada tabungan. (Pesanan kepada tuan yang menulis nih, kadang-kadang yang menulis nih pun leka jugak)
 
 
Tapi nasib baiklah ada EXtra income daripada Shaklee setiap 15hb..(Bonus Shaklee).Boleh jugaklah menambahkan nilai tabungan. Memang bersyukur sangat ditemukan dengan bisnes Shaklee ini..Bisnesnya mudah dan dapat extra income lagi...

Ada kawan-kawan diluar sana yang nak meningkatkan tabungan ataupun dapatkan Extra Income.. Jom kita sembang-sembang ataupun Jangan Segan Silu boleh SMS/Whatsapp saya di talian 017-256 9166... Sama-sama kita menabung dan sama-sama kita mencari Extra Income..

Untuk Siapa semua tabungan ini..Untuk kita dan keluarga.. Jika berlaku kecemasan (minta dijauhkan) tidak perlu meminta-minta kepada saudara mara, jiran terdekat ataupun sabahabt handai.. Malu eh nak meminjam duit pada orang lain..

Panjang dah saya menulis, nak share Tips menabung untuk bacaan semua.. Saya copy & paste aje entry dibawah, supaya menjadi panduan Dan peringatan buat diri saya dan kawan-kawan yang lain..

Jemput teruskan pembacaan anda...
  


 
HAPUSKAN Hutang Anda Terlebih Dahulu.
 
Kira berapa banyak anda telah habiskan untuk membayar hutang anda.
Anda akan mendapati bahawa menghapuskan hutang adalah cara terpantas yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan duit lebih untuk disimpan.
Apabila anda tidak menggunakan wang untuk pembayaran hutang, anda boleh menyimpan duit tersebut. Lagi cepat anda membayar hutang, lagi tenang hati anda kerana anda tak perlu lagi fikir pasal hutang.
Anda hanya perlu fikir tentang simpan, simpan dan simpan sahaja. Ataupun melabur ;)
 
Tetapkan Matlamat Tabungan Anda.
Berapa banyak sebenarnya yang anda nak simpan?
Jika anda ingin membeli rumah, anda tentuka berapa banyak bayaran muka yang anda perlu buat.
Untuk matlamat jangka panjang, seperti persaraan, anda perlu melakukan perancangan yang lebih rapi.
Anda kena memikirkan berapa banyak wang yang anda perlukan untuk hidup dengan selesa selama 20 atau 30 tahun selepas anda berhenti kerja dan anda juga perlu memikirkan bagaimana pelaburan akan membantu anda mencapai matlamat anda.
Bila anda dah ada duit lebih, anda boleh laburkan duit tu.
 
 
Buat Satu Jangka Masa Untuk Anda Menyimpan.
Sebagai contoh: “Saya nak beli sebuah rumah dua tahun akan datang bermula dari hari ini.”
Apabila anda sudah menetapkan tarikh tertentu, tarikh tersebut membolehkan anda fokus untuk mencapai matlamat itu.
Anda perlu pastikan dalam jangka masa itu anda boleh capai objektif anda.
Jika matlamat yang anda tentukan itu tidak boleh dicapai, anda akan merasa kecewa.
Cuba kira-kira berapa banyak anda boleh simpan setiap bulan.
Dari situ anda boleh tengok berapa banyak anda boleh simpan dalam jangka masa yang lebih panjang.
Dan itu membawa saya ke point seterusnya…
 
 
 Fikirkan Berapa Banyak Yang Anda Perlukan Untuk Menyimpan.
Anda perlu fikir berapa banyak yang boleh anda simpan duit selama seminggu, sebulan atau setiap kali anda mendapat gaji untuk mencapai setiap matlamat penyimpanan duit anda.
Ambil kira setiap perkara yang perlu menggunakan duit dan berapa banyak yang anda perlukan untuk memulakan simpanan harian anda bermula hari ini.
YA. Fikir tentang simpan duit tu hari ini juga. Jangan tunggu-tunggu lagi.
Sebagai contoh, jika anda mahu meletakkan bayaran muka sebanyak RM20 ribu untuk sebuah rumah dalam masa 36 bulan (tiga tahun), anda akan perlu mencari jalan untuk menyimpan kira-kira RM560 (560 x 36 = RM20,160) setiap bulan.
Tetapi jika gaji anda sedikit. Sebagai contoh lebih kurang RM1,000. Saya pasti anda tahu menyimpan sebanyak itu BUKAN satu matlamat yang realistik.
KECUALILAH jika anda tidak mempunyai apa-apa tanggungjawab dan anda dapat makanan percuma dan tidak perlu keluar duit minyak untuk prgi tempat kerja.
Anda kena adaptasi matlamat anda dengan hidup anda.


Simpan Rekod Perbelanjaan Anda.

Dengan kata lain, keep track perbelanjaan anda. Ada dua perkara mengenai duit anda: berapa banyak yang anda dapat dan berapa banyak yang anda belanjakan.
Tulis perbelanjaan anda untuk setiap bulan. Buat seperinci yang mungkin, dan pastikan anda masukkan pembelian kecil seperti shavers atau syampu dan lain-lain.
Buat kategori untuk setiap pembelian seperti insuran kereta, bayaran kereta, bil telefon, bil elektrik, hiburan, dan lain-lain.
Simpan satu nota kecil dengan anda pada setiap masa (sekarang anda boleh gunakan telefon pintar anda). Jadikan satu tabiat anda untuk merakamkan setiap perbelanjaan dan simpan resit untuk setiap perbelanjaan.
Kemudian, duduk seminggu sekali dengan nota kecil dan resit anda. Rekodkan perbelanjaan anda ke dalam Microsoft Excel. Anda boleh menggunakan fungsi kira di dalam Excel.
Terdapat juga app yang anda boleh muat turun di Play Store untuk membantu anda menjejaki perbelanjaan anda.


6. Kurangkan Perbelanjaan Anda.
Dah rekodkan perbelanjaan anda?
Cuba anda lihat kembali rekod perbelanjaan anda tu.
Anda mungkin akan terkejut apabila anda melihat kembali rekod perbelanjaan anda: RM30 untuk ais krim, RM10 untuk tiket letak kereta, dan mungkin juga RM40 untuk tiket wayang (bila anda belanja kawan-kawan ataupun anak-anak anda).
Anda akan melihat beberapa banyak pembaziran yang anda lakukan.
Dan yang anda boleh kurangkan.
Bergantung kepada berapa banyak yang anda perlukan, mungkin anda perlu membuat beberapa keputusan yang sukar.
Apa yang penting?
Fikirkan tentang keutamaan anda dan potong mana-mana yang boleh potong.
Kira berapa banyak yang anda boleh berjimat kemudian tengok berapa yang akan anda dapat dalam tempoh setahun.
Anda akan menjadi lebih bermotivasi untuk untuk menyimpan bila anda tahu berapa banyak anda dapat jimat.
11 soalan di bawah boleh digunakan untuk anda bertanyakan kepada diri anda mana yang anda boleh potong kos hidup anda.
  1. Bolehkah anda bergerak ke sebuah apartmen atau rumah yang sewanya lebih murah?
  2. Bolehkah anda membiayai semula (refinance)?
  3. Bolehkah anda menjimatkan wang pada minyak, atau tidak menggunakan kereta langsung? Jika keluarga anda mempunyai banyak kereta, bolehkah anda menggunakan hanya satu?
  4. Bolehkah anda mendapatkan kadar caj yang lebih baik untuk insurans anda? Telefon bank-bank dan syarikat insurans yang ada dan pastikan anda mendapat harga terbaik.
  5. Bolehkah anda berhenti menggunakan telefon landline (talian darat) dan menggunakan telefon bimbit anda atau menyimpan wang dengan menghubungi melalui internet secara percuma dengan perkhidmatan seperti Skype?
  6. Bolehkah anda hidup tanpa Astro?
  7. Bolehkah anda mengurangkan bil-bil utiliti (telefon, elekktrik dan air) anda?
  8. Bolehkah anda mengurangkan makan di luar?
  9. Bolehkah anda membeli bahan makanan secara banyak-banyak untuk mengelakkan anda kerap keluar?
  10. Bagaimana dengan menggunakan kupon?
  11. Boleh anda masak di rumah? Anda mungkin dapat menjimatkan wang yang banyak apabila membeli banyak-banyak sekali gus.
Beli hanya semasa diskaun TETAPI jangan jadikan alasan untuk membeli sepanjang masa ada diskaun. Kadang-kadang itu adalah trik pasaraya dengan letah harga tinggi dan cakap ada diskaun sebanyak tu.
Berhati-hati dengan taktik pasaraya.
Jika anda boleh jimat berbelanja sampai 50% pun dah bagus dah.
 
 
7. Nilai Semula Matlamat Simpanan Anda.
Cuba buat ni: tolak perbelanjaan anda daripada pendapatan yang anda bawa pulang. Tolak juga cukai.
Berapa banyak bezanya?
Dan adakah ia sepadan dengan matlamat simpanan anda?
Katakan anda telah memutuskan anda 100% pasti anda boleh hidup dengan RM1500 sebulan, dan jumlah gaji anda ialah RM2300 sebulan.
Ini bermakna anda mempunyai RM800 untuk disimpan.
Jika anda tidak boleh memuatkan objektif simpanan anda mengikut bajet anda, lihat kembali kenapa anda menyimpan dan tolak ke tepi perkara yang kurang penting atau anda boleh menyesuaikan jangka masa simpanan anda.
Jika anda rancang dalam 2 tahun anda beli kereta baru, mungkin anda boleh tambah setahun lagi untuk membelinya (3 tahun) dan pada waktu itu pun kereta sudah semakin canggih untuk anda beli
 
Buat Bajet Anda Sendiri
Bila anda dah rekod, dah tahu objektif anda, anda boleh buat bajet anda.
Sebaik sahaja anda telah berjaya untuk mengimbangi pendapatan anda dengan matlamat simpanan anda dan perbelanjaan, tuliskan bajet supaya anda akan tahu setiap bulan berapa banyak gaji yang akan anda gunakan.
Jangan lupa pasal bajet sebab selalunya bila kita nampak benda kita rasa nak beli.
Dengan bajet, kita boleh cuba elakkan benda ni daripada berlaku. Kita tetapkan terus berapa banyak kita nak belanja. Sebagai contoh: “Saya hanya akan membelanjakan RM30 sebulan pada wayang / coklat / kopi / dan lain-lain.”


9. Berhenti Menggunakan Kad Kredit.
Bayar untuk segala-galanya dengan wang tunai Jangan gunakan cek.
Dengan kata lain, jangan berlagak kaya. Kita secara automatik akan lebih mudah berbelanja apabila kita tak nampak duit tu di depan mata.
Kenapa? Sebab anda tak nampak duit tu berkurangan di depan mata anda.
Jika anda guna wang tunai, anda boleh melihat duit tu berkurang dan berkurang dan sekurang-kurangnya adalah rasa menyesal bila belanja banyak sangat.
Jika anda perlu mempunyai kad kredit tetapi tak nak tergoda, letakkan dalam kertas matlamat anda dalam dompet anda.
Anda rasa nak guna je, anda nampak matlamat anda atas kertas. Kalau semangat anda kuat, anda akan ingat pelan anda dan berhenti gunakan kad untuk benda yang tak perlu.
Atau anda boleh letakkan kata-kata semangat untuk memastikan kad itu anda gunakan betul-betul untuk benda yang penting.
Kad kredit tidak semestinya jahat.
Guna kad kredit ni sebenarnya tentang bagaimana kita kawal diri kita.
Jika anda menggunakan kad kedit dengan bertanggungjawab. Bayar hutang kad kredit anda, anda boleh mendapat manfaat daripada penggunaan kad kredit ni.
Tetapi ingat. Syarikat kad kredit membuat duit apabila anda membelanjakan wang.
Syarikat kad kredit akan mempromosikan pelbagai benda kepada anda. Tawaran wang kembali, pengenalan, poin penerbangan dan macam-macam lagi.
 
 
10. Letak Duit Dalam Balang
Cuba anda letakkan duit yang anda nak pakai setiap bulan tu dalam balang masing-masing.
Untuk kereta, untuk minyak, untuk makan minum… Letak dalam balangnya sendiri.
Kalau nak pakai duit tu, tarik keluar duit daripada balang tu.
Pergh, anda mesti nampak betapa cepatnya duit tu habis.
Dan disebabkan itu, anda akan berfikir banyak kali sebelum nak habiskan duit.



Bayar Diri Sendiri Dahulu.
Simpanan harus menjadi keutamaan anda.
jadi jangan kata yang anda simpan apa yang tinggal pada akhir bulan. Anda tipu diri sendiri kalau anda cakap begitu. Anda takkan simpan.
Simpan duit sejurus selepas anda dapat gaji ke dalam akaun ataupun tabung anda.
Cara yang mudah dan berkesan untuk memulakan penjimatan adalah dengan mendepositkan 10% setiap cek dalam akaun simpanan.
Anda boleh membuat pemindahan automatik dari akaun anda ke akaun anda yang lain (yang anda takkan sentuh duit di dalamnya).
 
 
13. Jangan Mudah Kecewa atau Berputus Asa.
Anda mungkin tidak fikir anda boleh menjadi kaya. Dan untuk menjadi jutawan adalah mustahil. Tapi bayangkan… sedikit demi sedikit anda menyimpan.
Pada mulanya memang sedikit. Seperti tak cukup. Lama makin lama, perubahan mula berlaku. Anda akan dapat nampak duit yang dsimpan… yang sedikit itu… mula bertambah.
Sehinggalah pada satu hari anda akan berasa gembira kerana anda menjadikan menabung itu sebahagian daripada hidup anda.
 
 
Sebenarnya Banyak Cara Nak Menyimpan Kan?
Setiap kali anda pergi untuk membeli sesuatu, cuba fikir sebab yang menyebabkan anda menyimpan. Dan betapa dekatnya anda dengan objektif simpanan anda sebenarnya.
Cuba anda kongsi benda yang anda cuba buat. Anda akan dapat lihat sama ada rakan anda sokong ataupun lawan tapi cuba motivasikan mereka untuk mengikut anda kerana ini akan membentuk satu kitaran mulia (virtuous cycle).
 
 
Ingat Tentang Harta Anda!
Anda kena pandai jaga harta benda anda. Kalau anda ada berus gigi elektrik dan motor untuk biar berusnya berpusing itu rosak anda tak perlu beli baru. Guna terus. Tengok waranti barang yang anda beli.
Kalau ada ada hobi, anda perlu fikir lebih banyak.
Anda kena tentukan satu peraturan di mana anda perlu tentukan berapa banyak duit yang akan anda habiskan untuk hobi tersebut. Ini sangat penting terutama sekali kalau anda ada hobi yang mahal.
Jika anda dapat durian runtuh, anda boleh mengenepikan duit yang anda dapat tu mengikut jadual anda.
Kalau anda tetapkan diri anda kena simpan 10% daripada semua duit yang anda dapat… simpan duit sebanyak tu.
Apabila anda membuat pembelian dengan wang kertas, akan ada baki. Simpan baki anda dalam balang atau dalam mug (saya gunakan mug plastik untuk simpan duit syiling saya).
Satu mug kalau penuh boleh dapat lebih daripada RM50. Ada masa tu saja kumpul-kumpul dapat nak dekat RM100. Hanya daripada satu mug. Jangan guna duit tu pula nanti lepas dah tebus kepada wang kertas ya!
Sebenarnya kita boleh menyimpan duit tanpa mengambil kira pendapatan kita. Mula sedikit demi sedikit. Sebagai contoh, RM50 secara automatik dimasukkan ke dalam akaun Tabung Haji anda.
Setahun dah dapat RM600. Ini hanyalah satu kiraan yang sangat konservatif. Saya rasa anda boleh simpan lagi banyak.
Bila anda mula sedikit demi sedikit tabiat menabung ni, anda akan perasan yang anda sebenarnya tidak perlu pakai duit yang banyak.
 
 
Tentang Kad Kredit
Kalau anda rasa anda tak boleh potong kad kredit anda. Sekurang-kurangnya anda boleh kurangkan penggunaan kad-kad anda. Jangan letakkan dalam dompet. Letakkan kad-kad itu d tempat yang lain.
Lagi susah nak capai lagi bagus. Anda hanya dibenarkan guna bila anda betul-betul perlu sahaja. Cara ini agak lawak tapi kalau anda susah nak capai, susah lah anda nak guna.
Kalau anda setiap bulan dapat gaji yang lebih kurang sama, senang untuk anda kawal bajet anda.
jika gaji anda setiap bulan berubah, susah sikit. Tapi jangan menyerah! Senaraikan perbelanjaan anda ikut kategori dan mana yang anda boleh kurangkan perbelanjaan. Jangan letakkan sasaran tinggi. Anda kena tahu had anda.
Bila anda dah boleh dapat konsisten gaji, baru anda sasarkan tahap yang lebih tinggi.
Anda perlu berikrar kepada diri anda yang anda akan simpan duit. Ulangi pada diri anda sendiri mengenai sebab anda menyimpan dan cuci minda anda sendiri mengenai hutang. Hutang bukan satu pilihan.


Jangan Lupa Berseronok
Cuba cari keseronokan tanpa perlu membazirkan duit. Mungkin anda boleh belajar menari (boleh menari dengan isteri/suami anda), atau anda bersenam, bermain teka-teki dan sebagainya.
Cuba cari sesuatu yang tidak memerlukan anda mengeluarkan duit.
Kadang-kadang anda boleh luangkan masa dengan berbincang mengenai falsafah, mungkin juga mendalami ilmu agama dan ilmu kewangan (seperti yang anda buat sekarang ini) tanpa perlu menghabiskan duit.
Sebenarnya banyak benda yang anda boleh buat tanpa perlu menghabiskan duit. Anda hanya perlu imaginasi dan lihat apa yang ada di luar sana.
Pelbagai talian persahabatan boleh terjalin bila anda terlibat dalam permainan-permainan yang ada di luar sana. Jumpa orang, dan main. Tak pakai duit dan memupuk semangat kekitaan anda.'
 
 
Ada Alasan Untuk “Ponteng” Berjimat?
Setiap kali anda mencari alasan untuk ponteng berjimat, saman diri anda. Caj diri anda 50 sen untuk setiap alasan ke dalam tabung anda. Anda akan dapat tengok berapa banyak alasan sebenarnya yang anda beri pada diri anda untuk tidak berjimat.
Jika betul anda memerlukan sesuatu, cuba anda tanya diri anda, adakah anda betul-betul memerlukannya atau hanya keinginan anda semata-mata? Sebahagian besar daripada benda yang anda ingat anda perlukan, adalah sesuatu yang anda tidak perlukan.
 
Peringatan Untuk Mereka Yang Ingin Menyimpan Duit
Jika anda mempunyai kawan yang boros, anda mungkin perlu membuat satu senarai alasan untuk menjelaskan mengapa anda tidak boleh keluar dengan mereka sepanjang masa.
Jangan keluar window shopping dengan membawa duit. Anda lambat laun akan terdorong untuk membelanjakan wang anda. Hanya membeli-belah dengan senarai barang yang telah ditetapkan.
Selepas seminggu yang panjang bekerja, anda mungkin terdorong untuk berbelanja dengan memberitahu diri anda sendiri, “Saya berhak dapatkan ni”.
Ingat: perkara yang anda beli bukannya hadiah pada diri sendiri. Tapi adalah satu pertukaran antara wang anda dengan satu produk.
Anda boleh katakan pada diri anda: “Sudah tentu saya layak untuk beli, tetapi sebenarnya saya mampu atau tidak? Jika saya tidak mampu, saya memang layak, dan saya masih layak untuk memenuhi matlamat simpanan saya!”
Melainkan jika anda berada di dalam  yang benar-benar terdesak (seperti anak anda kelaparan ataupun ada orang mengacu pistol ke kepala anda), jangan sentuh langsung duit tu.
Jangan fikirkan perkara yang remeh-temeh seperti keluar makan dengan rakan anda ataupun buat perkara yang membazir.
Benda-benda ni boleh tunggu kemudian hari kerana apabila anda ponteng membuat tabungan, anda akan mendapat masalah pada kemudian hari.
 
Jangan risau kalau tak dapat ikut 100%. Anda boleh cuba lagi nanti.


Semoga bermanafaat...

Sumber: Mr Goggle..
Kongsikan:

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Blog Archive

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews