Tips Mudah Bersalin

BY icetanggo IN , , No comments

Assalamamualaikum.. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi maha Penyayang...

Hari ini kita cerita tentang tips untuk mudah bersalin.. Al maklumlah, kandungan dah berusia 7 bulan. Sedikit sebanyak, persediaan untuk kelahiran adik Sufiya harus di buat. Kadang-kadang terasa gerun jugak sebabnya sekali lagi  melalui kesakitan untuk melahirkan. Hanya ibu-ibu yang melaluinya saja faham bagaimana tahap kesakitan itu TETAPI Kesakitan itu semuanya akan hilang selepas melihat dan mencium anak yang baru dilahirkan itu.. dan itulah salah satu pengalamanberharga ketika  menjadi seorang ibu.

Sepanjang tempoh mengandung ini, saya amalkan pengambilan supplement daripada Shaklee. Jika semasa mengandungkan Sufiya saya hanya bergantung kepada ubat daripada klinik kerajaan tetapi tidak untuk mengandung pada kali ini.

Sejak mengamalkan supplement untuk ibu mengandung daripada Shaklee ini, memang terasa kelainannya..Kurang letih-letih badan, Tidak menjadi terlalu stress dan tiada lagi kekejangan kaki pada waktu malam..Malah Dr IShak di KPJ Seremban pun menyarankan saya mengambil OMEGA GUARD..bagi perkembangan otak bayi.... Alhamdulillah Set Mengandung Shaklee ini banyak membantu saya dalam aktiviti harian..

Oklah, kita straight to the point...Jom kita tengok Tips untuk mudah bersalin. Semoga dengan entry ini dapat membantu saya dan kawan-kawan diluar sana..

1. Amalkan Bacaan Surah Maryam

2. Khatam Al-Quran Sepanjang Hamil

3. Selalu Bersenam

4. Jaga pemakanan

5. Amalan Doa & Selusuh

6. Kerap Bersama Suami

7. Elakkan Terlalu Berehat

8. Pemakanan Sunnah - amalkan memakan kurma &minum air zam-zam

9. Berendam Sebelum Ke Hospital

10. Pastikan Tenaga Mencukupi - dapatkan rehat secukupnya untuk bekalan tenaga

11. Posisi Bebas, Ikut Fitrah. - Banyakkan bergerak

12. Jangan Meneran (straining) - bila perlu sahaja

13. Jangan Menongkat Kaki - Jangan mengangkat punggung, ia akan mengakibatkan luka yang teruk ketika bersalin

 

0 Comments:

Post a Comment