Jom Simpan Duit...

BY icetanggo IN , , , No comments

Jom Simpan Duit...
 
Jika masih tiada lagi simpanan, maka buatlah simpanan. Walaupun hanya kepingan syiling. Walaupun hanya RM 1 sehari. Simpanlah duit di dalam tabungan anda. Apabila tabung sudah penuh, simpankanlah duit tadi di dalam  akaun bank. Jangan di sentuh, Jangan di usik simpanan tadi.
 
Tujuan apakah simpanan ini ?
Gunakanlah ia untuk sewaktu kecemasan, pendidikan dan gunalah ia ketika benar-benar memerlukan . Usah berbelanja melebihi kemampuan diri. Kelak nanti merana diri.
 
Siapa sangka ada harinya nasib tidak menyebelahi kita
Siapa sangka kita kena buang kerja secara tiba-tiba
Siapa sangka kita memerlukan duit yang lebih untuk mendapatkan rawatan dihospital.
Siapa sangka kecemasan datang tanpa diduga
 
Bagaimanakah caranya hendak menabung?
 
1) Simpan syiling anda.. Letakkan syiling di dalam balang. Sediakan tabung khas. Asingkan mengikut kategori, 20 sen, 50sen dan 10 sen.
 
2) Sediakan balang khas bagi sesuatu tabung contohnya tabung percutian, tabung pendidikan, tabung hari raya dan sebagainya. Semuanya bergantung kepada anda
 
3) Simpan duit mengikut warna. Contohnya warna hijau bagi RM5, Warna merah bagi RM10 dan begitulah seterusnya
 
4) Buat potongan khas bagi memenuhi tabung anda.
 
5) Terpulanglah kepada anda yang mana cara difikirkan sesuai untuk membuat tabungan.
 
Macamana nak menabung jika duit yang ada pun tak cukup?
 
Biasakan persoalan ini timbul. Maka, sediakanlah bajet perbelanjaan anda. Apabila membeli belah, kenalpasti keperluan yang penting dan bukannya kehendak. Sediakan tabungan khas bagi menyimpan lebihan perbelanjaan. Simpan dahulu, baru berbelanja.
 
Jika duit masih tidak mencukupi untuk menabung, dengan ini anda haruslah mencari pendapatan sampingan. Usahakanlah supaya anda mampu menabung daripada pendapatan sampingan tadi. Jika hanya bergantung pada gaji, masih juga tidak mencukupi ini juga menunjukkan yang anda benar-benar memerlukan pendapatan sampingan.
 
Apakah yang saya perlukan untuk mendapatkan pendapatan sampingan?
 
Teruskanlah pembacaan anda.. Fokuslah dengan pembacaan anda selepas ini.
 
Caranya mudah saja, daftarkanlah diri anda sebagai Pengedar Sah Shaklee. Pendaftaran cuma RM70. Sebaik saja anda berdaftar, anda sudah boleh memulakan perniagaan anda sendiri. Samaada Offline ataupun Online. Sekiranya anda berdaftar dibawah naungan kumpulan saya, semua tunjuk ajar akan diberikan. Bimbingan dan dorongan akan anda terima sepanjang masa dan apabila memerlukan.
 
Sekiranya  rajin berusaha tanpa jemu sememangnya Bonus daripada Shaklee mampu menjadi pendapatan sampingan anda dan keluarga. Sehinggalah satu tahap Bonus daripada Shaklee mampu menjadi pendapatan utama bagi anda dan keluarga. Banyak lagi kelebihan yang bakal anda perolehi setelah bergiat aktif dengan perniagaan Shaklee ini. Perbagai kemudahan disediakan dan telah ramai berjaya dengan memperolehi pendapatan 5 angka bersama Shaklee.
 

Dengan itu renung-renungkanlah... Dan bertindaklah sekarang dan pastikan anda menjana pendapatan bersama Shaklee.
Bagi anda yang berminat untuk menambahkan pendapatan bersama Shaklee, Usah segan silu anda boleh menghubungi atau whatsapp saya di talian 017256 9166. Saya sedia membantu anda.
 
Kesimpulannya , Marilah bersama-sama kita menabung dan mencari pendapatan sampingan buat kegunaan diri sendiri dan keluarga.
 
Sekian saja buat entry kali ini. Sehingga kita bertemu dientry akan datang..

0 Comments:

Post a Comment