Friday, December 16, 2016

Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah

Assalamualaikum,



Salam Jumaat buat semua. Sekejap je hampir habis seminggu. 2017 pun hampir menyapa beberapa minggu lagi. Hari ini nak bercerita tentang kelebihan surah Al-Waqiah. Pastinya ramai yang sudah mengetahui kelebihan membaca surah ini. 

Namun, ianya tetap menjadi pilihan saya. Untuk membuatkan satu entry tentang surah ini didalam blog ini. Supaya ianya menjadi manafaat kepada saya sendiri dan juga peminat setia blog ini.

Rasullullah bersabda " Sesiapa membiasakan membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya"

Menarikkan, oleh itu marilah kita membacanya setiap malam selepas saja solat Isyak. Dan harus diingat juga. Membaca surah ini. Haruslah ikhlaskan hati untuk beribadat. Jangan hanya fikirkan tentang kekayaan dan kemewahan dan duit. Jika itu yang difikirkan. Tak ikhlas namanya. Allah tak suka dengan orang yang tak ikhlas.

Niatkan juga, apabila kita berada ditahap kemewahan nanti. Supaya dapatlah kita memberi lebih daripada kebiasaan. Buat mereka yang lebih memerlukan.

Niat itu yang harus diutamakan.

Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah -1

Ianya merupakan amalan terbaik bagi wanita & gadis sebagai pemelihara dan pelindung diri dari kemudaratan dan kemiskinan.


Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah -2

Mereka yang membaca surah ini sebagai wirid. Dengan izin Allah akan beroleh kesenangan dan kemudahan selama-lamanya

Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah -3

Apabila surah ini dijadikan amalan oleh seseorang pada setiap malam sebanyak satu kali, maka ianya akan terhindar dari kemiskinan

Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah - 4

Jika dibaca surah ini disisi mayat ataupun orang sedang nazak. In Sha Allah, dipermudahkan rohnya keluar daripada jasad. 

Kelebihan Membaca Surah Al-Waqiah - 5

Boleh juga dijadikan dibacakan kepada ibu yang ingin bersalin ataupun dibacakan kepada orang yang sedang sakit. In Sha Allah, diringankan penderitaan yang dialami.



Begitulah dia serba sedikit kelebihan membaca surah Al-Waqiah ini. Bolehlah dijadikan amalan. Sedikit sebanyak apabila kita membaca surah ini. Ianya membuatkan kita mendekatkan diri dengan ayat-ayat Al-quran. 

Marilah kita bersama-sama beramal secara konsisten dengannya. Semoga bermanafaat buat anda.

Sehingga bertemu lagi di entry akan datang
Kongsikan:

Wednesday, December 14, 2016

Apakah itu Kanser?

Assalamualaikum,



Semasa menaip entry ini. Teringat saya pada seorang sahabat baik sewaktu sekolah dahulu. Seorang yang periang. Jika duduk besembang ataupun study bersama-sama. Pasti tidak kering gusi dibuatnya. Namun, Allah lebih sayangkan beliau. Sehari sebelum Aidilfitri pada tahun ini. Sahabat saya ini, telah pergi di jemput ilahi. kerana di sebabkan KANSER.

Ya, Kanserlah yang menjadi punca utama kematian pada ketika ini. Sekarang ini, ada bemacam-macam jenis kanser. Diantara penyakit kanser yang biasa kita dengar adalah kanser payudara, kanser otak, kanser ovari, kanser paru-paru dan bermacam-macam lagi jenis kanser.  Daripada kanser kulit sehinggalah kanser usus yang merbahayakan kesihatan. Jika tidak dirawat dan tiada pencegahan awal, kanser ini terus menjadi punca kepada kematian.

Penyakit kanser ini tidak mengenal umur, jantina, pangkat dan kedudukan.



Disebabkan itu, marilah kita meningkatkan kesedaran tentang kanser dan mengambil langkah awal dengan mencegah diri daripada terkena daripada penyakit yang bernama kanser ini.

Kanser terjadi disebabkan petumbuhan sel-sel badan yang tidak terkawal. Yang mana sel-sel badan ini tadi mula membiak secara berbeza dan terus berkembang membentuk sel-sel baru yang tidak normal. Sel-sel yang tidak normal ini tebentuk dan menyerang tisu-tisu badan yang lain. Membuatkan sel-sel badan menjadi kanser

Kanser yang terjadi adalah diakibatkan kegagalan sistem imun badan yang tidak befungsi dengan baik. Jika kita mempunyai sistem imun badan yang baik. Pastinya dapat mencegah daripada terjadinya kanser pada tubuh. Selain, daripada mempunyai sistem imun yang lemah. 

Faktor-faktor seperti pencemaran udara, terdedah dengan racun perosak, bahan-bahan perasa di dalam makanan, kekurangan nutrisi di dalam diet seharian dan keturunan. Juga menjadi faktor utama kepada sesorang itu menghidap kanser.


Oleh itu, marilah rakan dan taulan. Kita mengamalkan gaya hidup sihat dan mencegah diri daripada terkena sebarang kanser. Bersama-sama kita mengambil inisiatif menjaga kesihatan diri dan keluarga. Kesedaran awal yang kita ambil pada hari ini. Pastinya dapat mencegah diri daripada penyakit yang berbahaya ini.

Didoakan juga supaya kita semua terselamat daripada ancaman penyakit kanser yang menjadi punca utama kematian pada hari ini.

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang
Kongsikan:

Kebaikan Alfafa Shaklee

Assalamualaikum,



  • Anda ingin kurus, boleh amalkan pengambilan Alfafa Complex
  • Anda ingin membuang toksin di dalam badan, mengamalkan Alfafa Complex adalah jawapannya
  • Anda ingin hilangkan jerawat, boleh juga mengamalkan Alfafa Complex 
  • Anda ingin menghilangkan keputihan, boleh juga mengamalkan Alfafa Complex
  • Anda ingin membanyakkan susu ibu, pastinya dengan mengamalkan Alfafa Complex ini, ianya membantu untuk membanyakkan susu ibu
  • Anda mempunyai masalah keintiman, Alfafa Complex adalah solusinya. Ianya berperanan seperti kacip fatimah bagi wanita


Jika diringkaskan cerita, sememangnya Alfafa Complex ini mengandungi 1001 kebaikan dan juga khasiat. Bukan saja untuk wanita tetapi golongan lelaki juga boleh mengamalkannya. Namun, tidak digalakkan pengambilannya buat ibu yang sedang mengandung dan juga mempunyai darah tinggi.



Alfafa Complex Shaklee ini telah dibangunkan oleh Dr Shaklee pada tahun 1950an lagi yang merupakan "Formula Shaklee Signature" pada ketika itu. 

Pokok Alfafa juga lebih dikenali sebagai "Raja Segala Tumbuhan". Merupakan tumbuhan yang kaya dengan nutrisi dan juga zat galian. Kandungan yang terdapat di dalamnya adalah protin, asid amino, klorofil, serat, 15 jenis zat galian, 10 jenis vitamin, 8 enzim dan Fitokimia.

Penghasilan Alfafa Complex ini, mengunakan pokok Alfafa ( Medicago Sativa) yang ditanam secara oganik di California dengan mengunakan baja yang bebas daripada bahan kimia.Daun-daun pokok Alfafa yang telah matang, akan dikeringkan secara semulajadi dengan udara sebelum ianya menjadi serbuk dan dicompresskan menjadi tablet. Dengan pengawalan mutu dan kualiti yang ketat. Maka, terhasillah tablet Alfafa.

 Dimana setiap tablet Alfafa Shaklee ini mengandungi 300mg Alfafa. Jika memakan 10 biji Alfafa Complex ini khasiatnya seperti meminum segelas susu .

Setelah berkenalan dengan Kebaikan dan Bagaimana Alfafa Complex ini dihasilkan. Marilah kita intai-intai pula testimoni penguna yang telah mengamalkan Alfafa Complex ini.

Testimoni 1: Keputihan menjadi kering dan tumit kaki tiada lagi pecah-pecah. 

Testimoni Alfafa Complex 1 - Keputihan

Testimoni 2 : Mengetatkan faraj dan membantu masalah keintiman

Tsetimoni Alfafa Complex 2 - Masalah keintiman

Testimoni 3 : Menghilangkan masalah Ekzema, resdung dan memekatkan lagi air mani bagi lelaki


Testimoni Alfafa 3 - Merawat masalah Ekzema, resdung dan memekakan air mani

Testimoni 4 - Menghilangkan bau badan 

Testimoni Alfafa 4 - Bebas bau badan
Begitulah sedikit sebanyak infomasi dan testimoni tentang Alfafa Complex ini. Bukan setakat boleh dimakan. Alfafa Shaklee ini juga boleh di gunakan sebagai scrub di muka. Untuk menjadikan kulit muka lebih licin dan berseri. 

Banyakkan manafaat jika mengamalkkannya. Merawat secara dalaman dan juga luaran. Jika diamalkan secara konsisten. Pastinya masalah yang dihadapi berkurangan. Bagi anda yang ingin mengatasi masalah berbagai masalah kesihatan dalaman. Bolehlah mengamalkan Alfafa Complex ini. In Sha Allah dengan izin Allah. Anda berjaya pulih sepenuhnya dengan mengamalkan Alfafa Complex ini.


Penafian: Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan
Kongsikan:

Monday, December 12, 2016

Koleksi Gambar Hiasan Bilik Untuk Anak Lelaki dan Perempuan

Assalamualiakum,

Hari nie kita cerita bab mak-mak sikit yea. Bercerita tentang hiasan ataupun dekorasi bilik untuk anak. Anak-anak yang semakin membesar.  Setiap hari ada saja keletahnya. Kadang-kadang rasa seperti tak cukup tangan untuk menangani keletah mereka. Walaupun penat tapi terhibur. Betul tak, mak-mak sekalian. 

Pejam celik, pejam celik anak- anak sudah pun membesar. Bila melihatkan anak sendiri membesar. Alahai, rasa cepatnya masa berlalu. Rasa seperti semalam je, tapak kaki mereka besar 2 jari. Tapi sekarang. Panjangnya sudahpun sejengkal.

Di sebabkan itu, marilah kita intai-intai dekorasi bilik untuk anak lelaki dan perempuan. Gambar ini saya geogle je. Berangan-angan nak dekorasikan bilik Sufiya dan Muhaimin nanti. Ada rezeki. Bolehlah kita dekorasikan seakan gambar-gambar di bawah.

Tanpa membuang masa. Jomlah kita intai-intai gambar-gambar yang menarik hati itu. Kita tengok dekorasi untuk bilik anak perempuan dulu yea..


Susun atur yang kemas. Part yang paling saya suka rak buku tue. Nampak tersusun je. Kombinasi warna yang
menyerlah dan menarik. Cantikkan?


Nampak kemas. Warna pink dan putih yang melembut tue, rasa menaikkan seri bilik.
Cantik dan Simple. Cair hati dibuatnya.
Jika bilik anak perempuan penuh dengan warna pink. Maknya dah lah suka warna pink. Cair hati dibuatnya. Jom! Tanpa berlengah lagi, kita tengok dekorasi pilihan bilik untuk anak lelaki pula. 

Kemas dan teratur. Tak memerlukan ruang yang besar

Cantik dengan gambar Super hero di dinding. Menarik juga nih.
Simple tapi menarik. Tak kombinasi warna hitam nampak kemas

Menarik..Menarik dan Tertarik..Hati mak jatuh cinta sudah. Memang kecairan hati dibuatnya. Beginilah angan-angan untuk dekorasi bilik anak-anak. Kita kumpulkan dulu idea. Bila sampai masanya, kita deko mengikut kesesuaian dan kegemaran anak-anak. Hehehe. Harap entry ini juga dapat memberi idea kepada kawan-kawan yang ingin mendeko bilik buat anak.


Selamat mendekorasi bilik anak anda. Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.

Kongsikan:

Penapis Air Mudah Alih Yang Boleh Di Bawa Ke Mana Sahaja - Water Pitcher Shaklee

Assalamualaikum,



Jom! minum air bersih. Dimana-mana saja. Rasanya sedap setelah di tapis. Harganya pula tidak mencecah ribuan ringgit. Kos penyelenggaraannya juga, tidak memakan belanja yang besar.

Jom! Kita minum air bersih dimana-mana. Dengan mengunakan Water Pitcher Shaklee. Anda akan memperolehi air yang bersih. Malah, ianya boleh dibawa kemana-mana saja. Untuk dibawa ketika balik ke kampung, di bawa ketika bercuti, di bawa semasa berkelah. 

Apakah itu Water Pitcher Shaklee?

Ianya meupakan sistem penapisan air multipaten yang mengunakan teknologi terbaru. Dengan mengunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air dengan mengurangkan bahan pencemaran di dalam air seperti plumbum, merkuri dan berbagai bendasing sehingga 99%.

Dengan mengunakan karbon yang boleh diisi semula, Walaupun nampak kecil dan boleh dibawa kemana-mana. Pengunaan Water Pitcher ini berupaya menapis sehingga 303 liter air ataupun 80 gelen air bagi setiap penapisan.



Sememangnya banyak kelebihan Water Pitcher ini. 

Jika dari segi keselamatan, Ianya telah pun diiktiraf oleh Persatuan Air (Water Quality Association) kerana berjaya mengurangkan plumbum, klorin dan berbagai lagi bendasing lain.

Manakala dari segi kos pula. Sememangnya menjimatkan kerana ianya hanya memelukan penyelengaraan yang minimum. Tidak perlu memanggil Technician bagi penyelengaraan. Penyelengaraan boleh dilakukan sendiri.

Mempunyai alat gantian yang murah dan juga berpatutan. Harga yang tidak mencecah sehingga ratusan ringgit.Jika dikira, dianggarkan kos bagi mendapatkan air bersih dengan mengunakan Water Pitcher Shaklee adalah hanya RM 15 -RM16 sehari..( Murah dah tu, tak sampai puluhan ringgit pun)

Dari segi kualiti air yang telah ditapis pula. Air yang telah ditapis ini akan menghasilkan air yang lebih sedap rasanya. Bebas daripada rasa klorin. Bebas daripada bahan cemar yang terdapat di dalam air yang tidak kita nampak daripada pandangan mata

 Kadang-kadang selepas meminum air, kita akan rasa perit saja tekakkan. tetapi dengan meminum air tapisan daripada Water Pitcher ini, Rasa perit itu tidak ada sama sekali.

Dan paling BEST mengunakan Water Pitcher ini. Ianya boleh dibawa kemana-mana saja. Pengunaannya yang tidak terhad. Bentuknya seakan jag air. Memudahkan kita membawanya untuk pergi ke mana saja. Jadinya, peluang menikmati air bersih tanpa ragu-ragu boleh didapati dimana-mana saja.

Jom kita lihat, apakata mereka yang telah menguna dan meminum air tapisan Water Pitcher ini.

Apa kata Testimoni 1: 

Air dalam glass kanan tu direct dari paip pagi tadi pukul 6.30. Air dalam glass kiri diect dari paip tapi telah difilter oleh SHAKLEE SET CLEAN WATER PITCHER. Sebab tu lah sebelum ni tak nak minum air paip. Tengok kaler pun dah takut..Huhu tapi sekarang dah tak lagi. Minum air tak masak pun senang hati. Bagi kat Qaid pun laju dia minum..




Apakata Testimoni 2

 Senang giler hidup pakai Water Pitcher, Tidak membazirkan letrik, tidak payah  panggil servis nahal-mahal, nak tukar filter pun tak payah harapkan suami, Boleh buat sendiri. Rasa pun tak payau. Sedap. Boleh dibawa pergi jalan-jalan. Yang penting ,Murah dan berbaloi. Anak takde cirit-birit.


Begitulah kebaikan yang terdapat jika mengunakan Water Pitcher ini. Saya sememangnya amat mengemari air tapisan Water Pitcher ini. Sebab tidak ada rasa klorin. Tekak pun tidak terasa perit selepas meminumnya. Rasa selesa dan nyaman saja tekak nie serta boleh diminum terus tanpa ragu-ragu.

Jom! Minum Air bersih dengan Water Pitcher Shaklee. Air Bersih, Bebas dari pencemaran. Badan sihat, Keluarga sihat. Hidup sihat tanpa sebarang penyakit.


Kongsikan:

Saturday, December 10, 2016

Vitamin C Yang Bagus Diamalkan Setiap Hari

Assalamualaikum,



Jika bercerita tentang vitamin. Mesti ramai diantara kita kurang berminat. Ada yang kata "lecehlah makan vitamin nie", Tak kurang juga ada yang kata "tak makan vitamin pun, saya boleh sihatlah". Ia memang ada benarnya kata-kata diatas.

Tapi, bukankah lebih baik mencegah dari mengubati. Vitamin ini hanya menampung keperluan nutrisi tubuh. Makanya, jika anda sihat ianya akan meningkatkan lagi tahap kesihatan anda. Jika anda mengatakan "leceh atau rumit untuk makan makanan yang berkhasiat. Cuba renung-renungkan semula di tahap kesihatan bagaimanakah yang anda inginkan lima hingga ke sepuluh tahun akan datang.

Fikir-fikirkan dan renung-renungkan ye. Niat dihati hanya membantu anda memperolehi kesihatan yang baik. Bukan untuk menunjuk pandai atau selebihnya..

Sekurang-kurangnya untuk kesihatan tubuh anda. Amalkanlah memakan Vitamin C setiap hari. Vitamin C Sustaines Release Shaklee ini, rasanya tidaklah pahit, Cuma ada rasa masam-masam sedikit saja. Lebih-lebih lagi Vitamin C Shaklee ini dilengkapkan dengan "Citrus Biolavonoids Complex & "Sustained Release System"

Sustain Release System ini membolehkan vitamin itu diserap kedalam tubuh di sepanjang 5 jam bagi memastikan badan mengandungi Vitamin  C ketika diperlukan, yang mana ianya akan dilepaskan secara berperingkat-peingkat.

Badan kita tidak dapat menghasilkan Vitamin C dengan sendirinya sebab itulah kita memerlukan makanan tambahan untuk melengkapkan Vitamin C di dalam tubuh. Lebih-lebih lagi, Vitamin C ini mudah terhapus dan tersingkir. Maka pengambilannya sememangnya digalakkan.



Bagi yang kerap demam dan selsema. Letih makan paracetamol. Namun, masih lagi kerap demam dan selsema. Boleh ambil Vitamin C ini sehingga 4 biji dan bawalah berehat. In Sha Allah dengan izin Allah. Unsur-unsur demam tadi beransur pulih. Sihat semula. Yang mana salah satu khasiat Vitamin C ini adalah untuk meningkatkan imunisasi badan. Sebab itulah boleh diambil ketika rasa seperti mahu demam.

Selain itu, ia juga mampu mencantikkan kulit. Dengan menghasilkan kolegen untuk kulit. Dengan kolegen yang terbentuk, maka terhasillah kulit yang bersih tanpa jerawat dan putih berseri. Sekaligus, menjaga kulit secara dalaman.

Jika anda ingin tahu, Pengambilan Vitamin C ini juga mampu membantu mengekalkan kolestrol yang sihat, melindungi sel-sel tubuh yang rosak akibat pencemaran dan diet yang tidak seimbang dan juga menyokong kesihatan gigi, tulang, gusi serta salur darah.

Banyakkan khasiatnya. Sebab itulah saya sarankan pengambilan Vitamin C Sustained Release ini buat anda. Untuk kesihatan anda dan keluarga.

 Saya sendiri sudah hampir 4 tahun mengamalkannya. Alhamdulillah sangat-sangat berpuas hati dengan kesannya. Terutama sekali jika terasa seperti mahu demam ataupun selsema. Memang cepat-cepat capai botol Vitamin C ini dan telan sehingga 4 hingga ke 6 biji. Lagipun ianya boleh diamalkan semasa mengandung dan semasa berpantang.

Dan secara ringkasnya, dapat saya katakan Pengambilan vitamin C setiap hari dapat membantu anda memelihara dan mendapatkan hidup yang sihat. 

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang. Ingin dapatkan Vitamin C Sustained Release dan mahu mengetahui dengan lebih lanjut tentang khasiat dan manafaat yang terdapat di dalamnya. Usahlah segan silu menghubungi saya. 




Kongsikan:

Thursday, December 08, 2016

Supplement untuk Mengatasi Kebas-Kebas Kaki dan Tangan

Assalamualaikum, 

Aduh, payahnya nak bangun. Kaki sudah mula terasa kebas. Tepaksalah duduk semula. Tunggu hilang kebas-kebas kaki ini. Barulah boleh berjalan semula. Jika berjalan ketika kaki sedang kebas-kebas. Jatuh terjelepoklah jawabnya.

Sememangnya selalu terjadi. Apabila duduk lama sedikit, mulalah kaki terasa kebas-kebas. Nak bangun dan berjalan semula. Punyalah payah. Ataupun apabila mengunakan tandas cangkung, terlalu lama sangat mencangkung. Derita sangat rasanya untuk bangun dan berjalan semula. Semuanya itu akibat kebas-kebas kaki yang dialami.

Kawan-kawan pula bagaimana? Pernah terkena kebas-kebas kaki dan tangan tak? 

Salah satu sebab mengapa terjadinya kebas-kebas kaki dan tangan ini adalah kerana kekurangan kalsium di dalam tubuh. Sekiranya anda seorang pengemar susu. Yang mengamalkan minum susu setiap hari.Pastinya masalah kebas-kebas kaki dan tangan ini tidak terjadi. 

Anda tidak mengemari susu? Tidak mengapa, masih lagi berpeluang untuk mendapatkan bekalan kalsium yang mencukupi,

Tidak minum susu setiap hari? Masih lagi punya cara untuk mendapatkan bekalan kalsium yang mencukupi.

Saya pula, seorang yang mengemari susu tetapi tidak rajin untuk meminum dan membancuh susu. Minum susu pun sekali sekala saja. Mungkin sebab itulah kebas-kebas kaki ini sering terjadi pada saya.

Tetapi apa yang saya perasan. Perubahan yang berlaku setelah konsisten mengamalkan Ostematrix Shaklee. Merupakan pil kalsium yang pastinya mengandungi Kalsium, Magnesium, Vitamin D , Mangan, Zinc & Fosfurus.

 Kebas-kebas kaki seperti sudah tidak lagi menghampiri saya. Sekaligus, tiada sembelit apabila membuang pada waktu pagi. Rasa lawas gitu.

Bagi anda yang ingin mengatasi masalah kebas-kebas kaki, saya sarankan amalkanlah Ostematrix Shaklee ini. Pastinya ada manafaat yang bakal anda perolehi buat tubuh dan kesihatan diri.
Saya sendiri sudah merasai perubahannya setelah mengamalkan Ostematix Shaklee ini. 





Kongsikan:

Thursday, December 01, 2016

Derita Sembelit Ketika Berpantang

Assalamualaikum,


Sembelit ketika berpantang memang salah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Rasa ingin membuang tetapi apabila duduk di tandas. Tiada apa yang keluar. Nak diteran, bimbang nanti luka bersalin terkoyak semula. Silap hari bulan terpaksa menyerah diri semula kepada doktor. Untuk dijahit luka bersalin tadi. Eeeee ngerinya. 

Bab jahit-menjahit, sakit dan doktor ini. Saya ini penakut sikit. Bagi saya, cukuplah sekadar menyerah diri pada doktor sewaktu bersalin. Selepas itu, kalau boleh memanglah nak dielakkan.

Ibu-ibu yang sekalian pernah ataupun sedang mengalami alami derita sembelit ketika berpantang?

 Pastinya cerita saya, diatas itu lebih kurang sama dengan pengalaman yang pernah ibu-ibu alamikan. 
Jika diingatkan semula, kalau boleh memang nak dielakkan derita sembelit ketika berpantang ini.

Kebiasaannya terjadinya sembelit ketika berpantang di sebabkan kurangnya pengambilan air. Sewaktu berpantang inilah, banyak air yang berkurangan di dalam tubuh kerana ibu kerap menyusukan bayi. Itulah menyebabkan najis tadi menjadi agak keras.

Di samping itu, kurangnya pengambilan sayur ataupun buah-buahan ketika berpantang. Inipun menjadi punca kepada sembelit ketika berpantang.

Jadinya ibu-ibu sekalian, ingin menjauhi derita sembelit ketika berpantang.

Maka haruslah lebihkan sedikit pengambilan air masak. Tujuannya supaya dapat mengelakkan sembelit ketika berpantang. Sekaligus ,air yang mencukupi di dalam tubuh dapat memperbanyakkan susu ibu. Selain itu, pengambilan sayur yang tidak mempunyai unsur-unsur sejuk seperti sawi ataupun lobak merah. Boleh juga diambil ketika berpantang. 

Manakala buah-buahan pula, ibu berpantang bolehlah memakan buah oren Sunkist ataupun Epal. 

Khasiat buah oren Sunkist ini terdapat vitamin C di dalamnya, sekaligus cepat menyembuhkan luka bersalin.

Jika tanyakan kepada saya, pastinya menu pilihan saya ketika bepantang adalah sup sawi dicampur bersama soo hoon dan lobak merah dan di makan pula bersama beberapa potongan buah oren sunkist. Sedap dan menyelerakan. Cubalah yea..

Dan tidak dilupakan juga, pengambilan 4 biji Ostematrix Shaklee setiap hari. Di ambil sebelum tidur. bagi mengelakkan terjadinya derita sembelit di keesokan paginya.


Ostematrix ini adalah Kalsum Magnesium yang lengkap dengan vitamin D. Dengan khasiat Magnesium yang terdapat di dalam Ostematix ini, ianya mampu melembutkan najis dan mengalakkan pergerakan najis terus kepada usus besar. 

Di samping itu, Magnesium yang terdapat di dalam Ostematrix juga bertindak sebagai julap. Yang mampu melembutkan dan mengurangkan ketegangan yang berlaku pada dinding usus dan seterusnya mampu melembutkan dinding usus. Sekaligus, menjadikan proses "membuang" tadi berjaya tanpa menderita akibat sembelit.

Inilah dia gambar ostematrix yang saya ceritakan tadi. 


Selain, daripada melawaskan. Pengambilan Ostematrix ini juga mampu mengelakkan daripada terjadinya kekejangan kaki sewaktu tidur. Sekaligus, ianya mampu melengkapkan keperluan kalsium tubuh buat ibu yang sedang bepantang

Bagi ibu yang ingin menjauhkan diri daripada derita sembelit ketika berpantang. Bolehlah mengamalkan Ostematrix di samping menu-menu berpantang yang lain.

Selamat berpantang buat ibu yang baru melahirkan bayi. Pengalaman berpantang inilah merupakan saat-saat yang tidak boleh dilupakan. Teringat pula, ketika saya berpantangkan Sufiya dan Muhaimi tempohari. :).

Jadikan tempoh berpantang ini pengalaman yang manis buat anda dan jauhilah derita sembelit ketika berpantang.


Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.
Kongsikan:

Thursday, November 24, 2016

Rawatan Kencing Manis Dengan Vivix

Assalamualaikum,


Vivix atau gelaran glamournya tonik ajaib ini sememangnya diminati ramai. Lebih-lebih lagi mereka yang menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi. Jangan tak percaya, mereka yang ingin kelihatan muda, cantik beseri juga boleh mengamalkan vivix.          

 Penyakit kencing manis, bukan nama yang asing lagi kita dengar. Setiap rumah pastinya ada seorang ahli yang menghidap penyakit ini. Penyakit yang berpunca daripada cara pemakanan yang tidak terkawal dan pengambilan gula yang berlebihan. 

Jika dibiarkan melarat, boleh menyebabkan rabun mata, kaki dipotong. Sebagai contoh apabila pesakit dipotong kakinya. Ini membuatkan mereka sukar untuk bergerak dan menjadikan ianya satu penderitaan kepada pesakit tersebut.    

 Dan lebih kronik kerana kencing manis, pesakit juga boleh terkena serangan jantung dan beberapa lagi penyakit kronik yang lain. Sehinggalah penyakit kencing manis ini menjadi punca utama kepada kematian.  sebelum penyakit kencing manis ini merebak dan menjadi lebih parah


 Bagi tujuan perubatan dan juga pencegahan. Vivix mempunyai peranan bagi membantu. 

Usahakanlah pengambilan vivix sebagai supplement tambahan seharian.  

Diantara khasiat yang terkandung di dalam sebotol vivix adalah "Asid Klorogenik" yang dipercayai dapat mengurangkan diabetes. Sekaligus  mampu mengurangkan selera makan. Apabila selera makan berkurangan, dapatlah mengurangkan pengambilan nasi yang tinggi kandungan gulanya. 

Di dalam sebotol vivix ini, sangat kaya dengan resveratrol yang berkhasiat. Menjadikan badan lebih bertenaga dan sihat. Yang memungkinkan pengamal vivix ini memperolehi umur yang panjang. 

Bagi pesakit kencing manis yang telah merebak ke bahagian mata. Dengan khasiat Elderberry yang terdapat didalam vivix dapat memperbaiki penglihatan yang berkurangan kerana serangan diabetes. 

Secara berterusan mengambil vivix setiap hari mampu meningkatkan sistem imun tubuh. Ianya merupakan perisai kepada  penyakit-penyakit ringan seperti demam,  selsema dan sebagainya.


 Kita cuma ikhtiarkan yang terbaik dengan membasmi diabetes ataupun kencing manis. Dengan pengambilan vivix yang merupakan fomula terhebat dan eksklusif dan pastinya memperolehi keputusan kesihatan yang menakjubkan. Ingin mambasmi dan mencegah kencing manis, amalkan vivix setiap hari.

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.
Kongsikan:

Wednesday, November 23, 2016

3 Cara Pemakanan Yang Baik Semasa Mengandung

Assalamualaikum,


Hai.. ibu-ibu sekalian. Apa khabar hari ini? Bagaimana dengan kandungan? Alhamdulillah sihat.Waktu mengandunglah masa yang best untuk makan. Sebabnya tak perlu risau tentang diet. Lagipun perut asyik minta diisi saja. Waktu makan pula, tak boleh nak tinggal. Jika tidak, rasa laparnya sehinggakan tidak mampu berbuat apa-apa. Hehehehe. Itulah dia sebahagian pengalaman saya semasa mengandung tempohari.

Ibu-ibu juga pastinya ada menempuh pengalaman yang lebih kurang sama seperti ini jugakkan.

Disebabkan itulah, membuatkan saya terpanggil untuk menulis entry yang berkaitan dengan cara pemakanan semasa mengandung. . Di harap ianya dapat memberi manafaat kepada pembaca.

1) Ibu-ibu yang mengandung haruslah banyakkan makan, makanan yang berserat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Pemakanan ini sangat penting. Sekaligus ianya membantu perkembangan bayi kerana pemakanan bayi di dalam perut ibu bergantung kepada pemakanan ibu.

Pemakanan yang sihat bagi ibu mengandung, membuatkan ibu sihat dan bayi yang berada di dalam kandungan juga sihat. Amalkanlah pemakanan yang seimbang kerana semasa mengandung ini, ibu-ibu lebih memerlukan lebih banyak protein, kalsium, kalori bagi keperluan tenaga,vitamin dan mineral seperti asid folic dan zat besi.

Pengambilan air masak yang mencukupi juga penting. Minulah sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Ianya dapat mengawal suhu badan dan mengelakk daripada terjadinya sembelit.

Pengambilan pemakanan yang seimbang sangat penting semasa mengandung

2) Ketika mengandung, usahlah difikirkan tentang diet. Ini bukan masa yang sesuai untuk diet.  Bimbang nanti jika anda mengamalkan diet ketika mengandung ini. Akan menyebabkan bayi anda kekurangan nutrisi. Kasihan, kepada anak yang berada didalam kandungan kerana tidak mendapat nutrisi yang sepatutnya.

Malahan, pertambahan berat badan yang berperingkat pula adalah satu petanda yang baik dan sihat. Secara umumnya, ibu yang mengalami pertambahan berat badan yang berperingkat dengan mengamalkan cara pemakanan yang baik akan melahirkan bayi yang sihat.

Namun, jika anda mengalami moning sickness, elakkanlah masakan yang beminyak dan pedas. Cubalah makan di dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.



3) Pengambilan vitamin sangat penting semasa kehamilan. Sebab itulah setiap kali pulang daripada klinik, doktor ataupun nurse akan membekalkan kita vitamin seperti zat besi, asid folic dan berbagai-bagai lagi jenis vitamin. Vitamin-vitamin ini sangat-sangat diperlukan untuk perkembangan bayi. Sebaiknya. makanlah vitamin-vitamin anda secara teratur. Jangan culas ye . Kerana pengambilan vitamin bertujuan membekalkan nutrisi kepada bayi anda. Sekaligus, ianya membantu perkembangan bayi.

Pilihan saya semasa mengandung adalah Set Kehamilan Shaklee, kerana khasiat yang terkandung di dalamnya. Dan sememangnya kualiti yang terdapat di dalam Set Kehamilan Shaklee ini tidak pernah menghampakan.


Itulah dia sedikit informasi tentang cara pemakanan yang baik semasa mengandung buat perkongsian hari ini. Sememangnya pengambilan pemakanan yang baik sangat penting semasa mengandung. Ianya memberi kesan kepada ibu dan juga bayi yang bakal dilahirkan. Pekembangan bayi pada ketika itu bergantung kepada pemakanan ibu. Maka ibu-ibu sekalian haruslah memilih makanan yang terbaik buat diri dan juga bayi.

Di harap dapat memberi manafaat buat semua yang menbacanya termasuklah diri saya sendiri. 

Sharing is caring. 

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.

Kongsikan:

Tuesday, November 22, 2016

Panduan Menamakan Bayi

Assalamualaikum,


Memilih nama untuk bayi memang menyeronokkan. Teringat pengalaman pertama kali memilih nama buat Sufiya dahulu. Tetapi dalam keseronokan itu, timbul juga kekeliruan. Al maklumlah, suami ada cadangannya sendiri dan saya pun ada cadangannya sendiri. Akhirnya dapat juga kata sepakat. dan menamakan anak sulung kami dengan nama Nur Sufiya Humaira yang bermaksud Ahli Sufi Yang Berpipi Merah.

Pada ketika itu, kami hanya mencari satu nama untuk bayi lelaki dan satu nama untuk bayi perempuan saja. Selepas mengetahui jantina bayi di dalam kandungan. Terus saja, saya memanggilnya dengan nama yang kami telah pilih.Tetapi nama itu hanya diketahui oleh kami suami isteri saja.

Bagaimana pula dengan pengalaman ibuayah di semasa menamakan anak kesayangan.

Masih tercari-cari nama yang sesuai buat anak anda. Di sini saya kongsikan sedikit panduan bagi menamakan bayi anda. Supaya panduan ini dapat memberi manafaat buat anda. Terutama sekali buat anak yang pertama kali menimang cahaya mata.

Jemput baca ye...

  • Panduan Menamakan Bayi - 1

Pilihlah nama yang mempunyai makna yang baik dan realistik kerana nama inilah yang akan digunakan sepanjang hidupnya kelak.


  • Panduan Menamakan Bayi - 2
Jauhi menggunakan nana-nama khusus untuk Allah melainkan ditambah "Abdul" sebelumnya


  • Panduan Menamakan Bayi - 3
Jangan namakan anak anda dengan nama-nama yang dipakai oleh orang yang zalim dan orang yang tidak percaya kepada Allah



  • Panduan Menamakan Bayi - 4
Jauhi nama yang dikombinasi seperti nama gabungan ibu & ayah jika ia membawa makna yang tidak elok
  • Panduan Menamakan Bayi - 5
Pilihlah nama-nama yang indah didengari dan serasi

  • Panduan Menamakan Bayi - 6
Elakkan memberi memberitahu nama bayi anda kepada sesiapa sehingga kelahirannya.

  • Panduan Menamakan Bayi - 7
Pilihlah nama-nama yang baik seperti Abdullah dan Abdul Rahman

Ibu ayah dah bacakan panduan diatas. Maka, bolehlah praktikkan semasa menamakan bayi anda nanti.Saya sekadar berkongsi ilmu yang sedikit ini.

Jangan diambil mudah ye. Sedar atau tidak, nama inilah merupakan hadiah pertama ibuayah buat bayi anda. Di dalam agama islam pun menganjurkan supaya nama anak dipilih daripada nama yang baik-baik.

Kerana dengan nama tersebut seseorang akan dipanggil oleh Allah pada hari kiamat.

"Sesungguhnya pada hari kiamat kamu sekalian akan dipanggil dengan nama kamu dan nama ayah kamu. Oleh kerana itu buatlah nama kamu yang baik" - Riwayat Abu Daud


Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.
Kongsikan:

Sunday, November 20, 2016

3 Tips Mengawal Perasaan Marah

Assalamualaikum,



Tak baik tau, jika selalu marah-marah. Bahaya untuk kesihatan. Lagipun, kalau selalu marah-marah nie. Tak nampak berserinya wajah tue. Nampak berkedut dan berkerut je. Lagipun mudah nampak tua.

Sekaligus, darah tinggi pun naik. Bahayakan. Selain daripada itu, orang sekeliling pun semakin menjarakkan diri dengan kita. Seterusnya, dikenali sebagai orang yang panas baran. Siapa suka pada orang yang panas baran. Semuanya takut.

Sebelum kita marah-marah. Ataupun menjadi orang yang panas baran. Meh baca tips ini. Supaya dapat membendung sikit perasaan marah ataupun panas baran itu.

Tips Mengawal Perasaan Marah 1 - Tenang & Berfikir Sebelum Mengeluarkan kata-kata




Cuba tenangkan perasaan anda terlebih dahulu. Tarik nafas sedalam yang mungkin kemudian hembus. Apabila anda sudah tenang. Barulah keluarkan kata-kata. Jika boleh, elakkan keluar kata-kata yang kesat. Berfikirlah sebelum mengeluarkan kata-kata. Bijak mengawal kemarahan dan mengawal kata-kata menunjukkan anda seorang yang bijak di dalam mengawal situasi.

 Tips Mengawal Perasaan Marah 2 - Banyakkan Beristighfar & Ingat Kepada Allah



Walau apa pun keadaan yang membuat anda marah. Banyakkanlah istighfar dan ingat kepada Allah. Sebab pada ketika anda sedang marah, syaitan sedang membakar-bakar api kemarahan anda. Maka dengan ingat kepada Allah dan beristigfar, dapat mengurangkan gangguan syaitan yang sedang membakar-bakar kemarahan anda tadi.

Tips Mengawal Perasaan Marah 3 - Segera Minum air ataupun mandi




Air merupakan kompenan yang sejuk. Apabila anda marah terasa seperti meluap-luap api kemarahan tadi. Segeralah minum air ataupun mandi. Pertama sekali ianya dapat menyejukkan badan anda. Kedua, ia dapat mengalihkan tumpuan anda daripada marah. Dan ketiga ia dapat mengurangkan kemarahan yang anda alami.


Begitulah sedikit sebanyak tips bagi mengawal perasaan marah. Sememangnya kita tidak dapat lari daripada perasaan marah. Namun dengan cara yang baik bagi mengawal perasaan marah mampu mengubah suasana. Lantas memberikan impak yang positif kepada keadaan dan mereka yang berada disekelilingnya.

Pentingnya mengawal perasaan marah ini supaya kita tidak dikuasai olehnya. Bersama-sama kita mengawal perasaan marah dengan mengunakan cara yang berhemah dan komunikasi yang berkesan.

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.
Kongsikan:

Set Kurus Shaklee Membantu Untuk Kurus dan Ramping Dengan Cepat

Assalamualaikum, 


Pastinya ramai yang ingin kelihatan kurus dan ramping. Sekaligus, menjadi idaman ramai orang. Termasuklah saya sendiri. Apabila kelihatan ramping yang besesuaian dengan ketinggian. Semestinya sangat cantik pada pandangan mata. Berbagai-bagai fesyen baju boleh dipakai tanpa risau tentang lemak-lemak yang menganggu keterampilan.

Pejam mata sekejap dan bayangkan anda kelihatan kurus dan ramping seperti 10 tahun yang lepas. Wah.. sangat menyeronokkan. Apabila berbalik pada realitinya sekarang. Berapakah berat badan anda?
Hehehe.. Jangan putus asa. Jangan kecewa. Anda mampu mengembalikan semula berat badan anda dan mencapai berat idaman anda.

Tak percaya? Anda ingin tahu bagiamanakah caranya? Jom kita belajar dan lakukannya bersama-sama.

1) Langkah Pertama





Haruslah melakukan senaman. Peruntukan setiap hari sekurang-kurangnya selama 30 minit atau lebih untuk lakukan senaman. Anda boleh lakukan berbagai gerakan seperti lompat bintang, berlari setempat, berjogging. Dapatkan carian video-video aerobik ataupun zumba dan senaman di You Tube.

Sekiranya anda mempunyai lebih masa, boleh juga mendaftarkan diri di gym-gym yang berhampiran supaya dapat merasai suasana exercise itu.

2) Langkah Kedua

Menjaga pemakanan. Kurangkan pengambilan nasi. Jika biasa ambil 3-4 senduk nasi. Kurangkan kepada 1 senduk sahaja setiap hari. Lebihkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, ikan atau ayam yang telah dibuang kulitnya.

Kurangkan juga pengambilan makanan yang berlemak dan bergoreng. Kita pilih makanan yang disediakan dengan cara kukus dan rebus.

Lebihkan meminum air meminum air masak sekurang-kurangnya 3-5 liter sehari. 

Ambil kira tentang kalori pemakanan yang anda ambil dan seimbangkannya dengan senaman yang sesuai. Bagi membakar semula kalori tersebut dan mengelakkannya daripada terkumpul menjadi lemak.

Bab makan nie, kadangkala saya tertewas juga. Al maklumlah saya nie suka makan. Bila nampak makanan sedap jer, Tiba-tiba saja lupa tentang diet.Hehehehe. Ada yang serupa seperti saya?. :)

Langkah ketiga





Amalkan Pemakanan Supplement. Supplement ini adalah tujuan untuk membantu anda untuk mendapatkan berat idaman. Jika anda hanya bergantung pada supplement tanpa melakukan langkah pertama & kedua yang saya nyatakan tadi,

Anda mungkin boleh kelihatan ramping dan kurus tetapi ianya mengambil masa. Jika tidak kena pada gayanya. Berat badan akan statik dan tidak berkurangan lansung.

Sebagai membantu anda untuk mendapatkan berat idaman. Set Kurus Shaklee ini akan memainkan peranan seperti 

Detox - membuang segala toksin di dalam tubuh anda. Ianya mencuci usus daripada sebarang toksin-toksin yang terkumpul. Usus yang kotor mengakibatkan proses penyerapan nutrisi dan vitamin pada tubuh terganggu.

Supplement Cadangan - Alfafa & Herbalax

Bakar -Membakar semua lemak yang yang tidak diperlukan oleh tubuh. Almaklumlah lemak-lemak yang telah lama terkumpul dan sebati amat payah di keluarkan. Maka pengunaan Lechitin atau Omega Guard boleh membantu untuk membakar lemak-lemak tersebut.

Supplemet Cadangan - Lechitin berasaskan soya dan Omega Guard pula berasaskan minyak ikan. Bagi tujuan pembakaran lemak-lemak degil. Pengunaan Omega Guard adalah lebih digalakkan.

Bina - Membina semula otot-otot yang telah kehilangan lemak. Sekaligus, mengelakkan otot tersebut kelihatan menggeleber. Ianya juga berfungsi untuk meningkatkan metabolisma badan. Jadinya apabila metabolisma badan meningkat. Pengumpulan lemak payah nak terjadi.

Supplement cadangan - ESP & Cinch Shake

Berikut pula adalah testimoni mereka yang telah berjaya kurus dan ramping bersama Set Kurus Shaklee

Testimoni 1 : Setelah sebulan lebih BERSHAKLEE dengan SET SLIMMING SHAKLEE. Hasilnya seperti kelihatan didalam gambar


Testimoni 2 : Setelah mengamalkan Lechitin dan Alfafa secara konsisten. Pn Yani memperolehi semula berat badan yang ideal.


 Testimoni 3 : Perbezaan ketara setelah mengamalkan St Slimming Shaklee.


Kesimpulannya, bagi kelihatan ramping dan kurus memerlukan usaha yang berterusan berserta displin diri yang kuat. Apabila hasilnya  memperolehi berat badan idaman pasti sangat mengembirakan. Ditambah pula dengan bertambahnya tahap kesihatan.

Maka dengan itu, Marilah kita kelihatan kurus dan ramping dengan cara yang betul supaya dapat mengekalkan kesihatan diri. Ramping, Cantik dan sihat adalah idaman semua.

Sehingga bertemu lagi dientry akan datang.


Semua penulisan/Testimoni yang terdapat di ruangan ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan sebarang penyakit. Sekiranya pembaca mengalami masalah kesihatan adalah dinasihatkan mendapat nasihat daripada pakar perubatan.  

Kongsikan:

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews