Monday, August 15, 2016

Atasi Tekanan dengan B-Complex Shaklee

Assalamualaikum.
Pastinya kita tak dapat lari daripada tekanan ataupun stress di dalam kehidupan ini.

Adakalanya kita sendiripun tidak perasan yang diri kita mengalami tekanan.Sehingga ditegur oleh mereka yang terdekat yang melihat perubahan pada diri kita,barulah kita menyedarinya.

Untuk pengetahuan semua, tekanan ataupun stress boleh dikategorikan kepada jenis, yang pertamanya Tekanan Akut dan Tekanan Kronik.

Jom kita tengok apa yang membezakan kedua-dua jenis tekanan tadi.


1) Tekanan Akut

Iaitu tindak balas terhadap keadaan atau peristiwa yang berlaku secara tiba-tiba atau mengejut.Sebagai contoh ianya berlaku disebabkan

1)Penceraian
2)Masalah Seksual
3)Masalah Kewangan
4)kematian ahli keluarga terdekat
5)Bertengkar dengan pasangan

2) Tekanan Kronik

Iaitu tekanan yang berlaku berpanjangan atau berterusan di dalam kehidupan seseorang yang boleh menyebabkan trauma.Diantara punca-puncanya berlakunya tekanan jenis kronik ini adalah seperti berikut

1)Takut tua dan mati
2)Masalah hutang dan ekonomi
3)Masalah keluarga dan rumah tangga
4)Sakit berpanjangan
5)Pekerjaan & beban kerja
6)Hidup kesepian & bersendirian
7)Kemiskinan berterusan

Banyak punca -punca yang mengakibatkan tekanan ini berlaku. Kesan daripadanya mengakibatkan perubahan kepada emosi,kelakuan,cara berkomunikasi dan juga tindakan.

Jika dahulunya seorang yang mudah dibawa berbincang menjadi kepada seorang yang pemarah dan bengis.Jika dahulunya seorang yang periang dan positif menjadi kepada seorang yang mudah kecewa,putus asa dan murung.Itulah sebahagian daripada kesan daripada tekanan dan stress yang tidak terkawal dan dibiarkan melarat.

Oleh yang demikian, Usah biarkan tekanan ataupun stress menganggu kehidupan seharian anda.

Sekiranya anda tertekan, jiwa semakin menekan dan kacau bilau dibuatnya. Amalkanlah pemakanan yang sihat,senaman yang teratur dan ubahlah cara hidup kepada yang lebih teratur serta dekatkan diri kepada Allah swt.

Opps..Tidak dilupakan juga. Amalkanlah pengambilan B-Complex Shaklee setiap hari bagi membantu anda untuk rasa tenang.Ianya selamat dan berkesan jika diamalkan secara konsisten.In Sha Allah,tekanan yang anda alami beransur pergi dan kesihatan yang baik pula menjelma.

Kenapa B-complex Shaklee seharusnya menjadi pilihan anda?

Ini adalah kerana ianya mengandungi rangkaian Vitamin B yang mampu memberi manafaat kepada tubuh. Senarai rangkaian Vitamin B Shaklee adalah seperti:

Vitamin B1 - Berfungsi meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan, mampu melancarkan pererdarn darah, meningkatkan kecerdasan mental, mengurangkan kelesuan dan keresahan

Vitamin B2 - Mengurangkan keletihan mata, katarak, membantu mengaktifkan vitamin B6 yang terdapat di dalam tubuh dan mengandungi asid folic.


Vitamin B3 - Mengelakkan stress, memperbaiki sistem pencernaan, memberi kesihatan kepada kulit dan rambut serta mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah.


Vitamin B5 - Dikenali sebagai vitamin anti-tekanan yang memainkan peranan untk melegakan dan mengurangkan tekanan

Vitamin B6 - mampu mengawal keridakseimbangan Serotonon yang menjadi punca kepada depresi, mampu menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dang membantu mengurangkan sengugut.

Vitamin B12 - mampu memperbaiki tindak balas saraf, menghilangkan rasa keletihan, sangat bagus untuk kecerdasan otak,memori,fokus dan keupayaan seksual

Biotin - ianya mampu menjadikan khasiat b-complex menjadi lebih efektif, mampu mengurangkan keradangan,eczema dan rambut beruban.

Asid Folic - sangat sesuai untuk ibu hamil, memelihara kesihatan fetus,mengurangkan ulser mulur, mengurangkan risiko penyakit jantung dan stress.

Manakala, bagi wanita yang mengandung sememangnya memerlukan jumlah asid folic yang mencukupi bagi mengurangkan risiko kecacatan pada bayi

Pendek kata, sememangnya banyak khasiat yang bakal di perolehi sekiranya mengamalkan B-Complex Shaklee ini. Dimana semakin berkurangnya tekanan dan kesihatan yang baik juga bakal diperolehi.


Ingin dapatkan sebotol B-Complex Shaklee.Anda boleh terus Whatsapp saya ditalian 0172569166.COD sekitar Seremban,Seremban2,Seremban3,Nilai,Enstek & Puchong.
Penghantaran Pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Serawak juga disediakan.Kongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Blog Archive

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews