Friday, August 05, 2016

Kepentingan Kalsium Semasa Mengandung & Selepas Bersalin


Assalamualaikum


Hari ini saya nak share sedikit tentang kepentingan pengambilan kalsium semasa hamil dan juga sesudah bersalin. Almaklumlah, kalsium ini merupakan khasiat yang amat penting buat ibu yang sedang mengandung. Oppps bukan setakat ibu yang sedang mengandung saja, ibu-ibu yang tidak mengandung pun di galakkan mengamalkan pengambilan kalsium ini setiap hari.

Pendek kata, tidak kira jantina dan peringkat usia.Pengambilan kalsium ini sangat-sangatlah diperlukan setiap hari.

Cara mudah untuk mendapatkan bekalan kalsium yang mencukupi adalah dengan cara meminum susu, tetapi sekiranya anda tidak meminum susu adalah dicadangkan mengamalkan Ostematrix Shaklee setiap hari secara konsisten bagi melengkapkan keperluan kalsium tubuh.

Walaupun telah meminum susu, Ostematrix Shaklee ini masih juga boleh diamalkan bagi melengkapkan keperluan kalsium yang menyusut setiap hari. Kadang-kadang dengan hanya meminum susu saja kalsium masih  tdak mencukupi sebab itulah pil kalsium ostematrix diperlukan sebagai tambahan. Lebih-lebih lagi ibu yang sedang mengandung sememangnya  memerlukan kadar pengambilan kalsium yang tinggi.

Oklah tanpa membuang masa, jom kita tengok sebab-sebabnya mengapa kita memerlukan kalsium semasa mengandung.

1) Kalsium Bagus untuk Jantung


Kalsium berperanan untuk membuat jantung terus berdenyut secara berterusan dan mengepam darah. Manakala ketika mengandung, jantung bekerja keras untuk mengepam darah keseluruh tubuh. Disebabkan itulah pada ketika ini, kalsium sangat-sangat diperlukan  bagi mengelakkan risiko mendapat pelbagai penyakit jantung.


2) Kalsium diperlukan untuk Sistem Imun

Sistem Imun atau sistem ketahanan tubuh atau dikenali sebagai antibodi yang mana ianya seumpama perisai yang diperlukan oleh tubuh untuk menolak unsur-unsur asing yang mendatangkan penyakit. 

Oleh itu, sekiranya kekurangan kalsium, ia boleh menganggu sistem ketahanan tubuh tadi sehinggakan boleh menganggu pergerakkan individu tersebut dan ada memberi kesan sampingan kepada kulit seperti jerawat dan perbagai penyakit kulit yang lain.

Kalsium diperlukan untuk Mencegah Osteoporosis

Setelah melahirkan bayi, kalsium yang banyak amat diperlukan oleh ibu kerana ianya disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. Pada ketika ini, sekiranya kalsium tidak mencukupi, kalsium daripada tulang dan gigi akan diserap bagi menampung keperluan kalsium tersebut. Kerapuhan tulang dan gigi akan terjadi sekiranya penyerapan daripada rulang dan gigi ini berlaku.

Akibatnya, ketumpatan jisim tulang akan berkurangan dan berpotensi berlakunya osteoporosis.

Kalsium diperlukan untuk Mencegah Kerosakan Gigi

Kekurangan kalsium boleh menyebabkan gigi mudah goyang, berlubang rapuh dan juga mudah tertanggal. disebabkan itu, ia menyebabkan kita kehilangan gigi pada usia muda daripada yang sepatutnya. Tak sanggup rasanya kehilangan gigi pada usia yang muda. Susah nak mengunyah, senyum pulak kena cover-cover gitu

Dan kerana itulah, ibu yang mengandung memerlukan rawatan gigi bagi memastikan keadaan gigi supaya baik sentiasa.

Kalsium diperlukan untuk Mengurangkan komplikasi ketika Meneran.

Sekiranya kekurangan kalsium, ianya boleh menyebabkan komplikasi ketika meneran seperti kekejangan kaki semasa melahirkan anak dan tekanan darah tinggi. Lebih buruk lagi, kesan ini berpanajangan sehingga ke tua. Bagi mengelakkan komplikasi ini terjadi, amatlah digalakan ibu yang sedang mengandung mendapatkan bekalan kalsium secukupnya.

Secara kesimpulannya, Usah abaikan dan memandang remeh tentang pengambilan kalsium setiap hari. Ianya amatlah di galakkan kepada sesiapa saja tanpa mengira peringkat umur  dan juga jantina. Kepada ibu yang sedang mengandung, wajiblah mendapatkan kalsium secukupnya bagi kesihatan diri dan juga bayi di dalam kandungan.Walaupun tidak meminum susu tetapi anda masih boleh lagi mendapatkan bekalan Kalsium setiap hari dengan mengamalkan Ostematrix.

Ingin dapatkan OSTEMATRIX SHAKLEE, boleh whatsapp saya di talian 0172569166. Penghantaran di sediakan sekiranya anda berada disekitar Seremban, Seremban 2, Seremban 3, Nilai, Puchong dan Port Dickson. Pos Laju ke seluruh Malaysia juga di sediakan.

Harganya Mampu Milik dan kaya dengan Khasiat..Terima kasih kerana sudi singgah diblog saya. Kita jumpa lagi di entry akan datang.Kongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Blog Archive

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews