Rawatan Buat Pesakit Psoriasis

BY icetanggo IN , , , , , No commentsSememangnya tiada rawatan yang khusus untuk pesakit psoriasis. Yang terdapat hanyalah rawatan bagi mengawal tanda-tanda psoriasis itu. Mnaakala, ubatan yang diberikan oleh doktor adalah bergantung kepda jenis dan tahap psoriasis yang dialami.

Sekiranya penghidap psoriasis, menghidapi psoriasis yang  tidak serius. Pesakit akan diberikan ubat topikal bagi mengawal psoriasis daripada merebak.

Berbagai jenis ubat topikal yang boleh didapati daripada pihak hospital dan farmasi. Di sini saya sertakan contoh tiga ubat topikal yang sering digunakan dan diperolehi daripada doktor.

Diantara ubat 3 topikal yang sering digunakan adalah:

1) Emolien atau pelembap

 Digunakan untuk melembutkan dan mengekalkan kelembapan kulit. Digunakan dengan cara disapu dibahagian kulit yang terkena psoriasis, selepas mandi. Disapu secara lembut dan mengikut arah garis rambut. 

Hendaklah disapu secara kerap sekurang-kurangnya 3 kali sehari

2) Tar 

Ubat ini digunakan untuk melambatkan sel-sel kulit dan mengurangkan radang, gatal dan sisik-sisik psoriasis. Digunakan dengan cara disapu di bahagian yang terkena psoriasis.

Pengunaannya bergantung kepada bahagian tubuh yang terkena psoriasis

3) Syampu Polytar

Pengunaannya  dua kali seminggu. Setelah rambut dan kulit kepala dibasahkan. Syampoo digosok pada kulit dengan lembut selama 5 hingga 10 minit. 

Dibilas dengan air ke belakang tanpa terkena mata. Selepas mengunakan syampoo ini adalah dilarang mengaru kulit kepala kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan psoriasis yang dialami

Sekiranya menghidap psoriasis yang serius, maka pesakit dikehendaki menjalani rawatan topikal bersama fototerapi dan ujian darah semasa dan sebelum rawatan diadalan. 

Rawatan ini bagi memastikan fungsi hati, buah pinggang, sel darah didalam keadaan baik. 

Kesemua rawatan yang dijalankan adalah mendapat nasihat daripada pihak doktor telebih dahulu.

Manakala, supplement Shaklee juga boleh dijadikan sebagai rawatan alternatif bagi penghidap penyakit psoriasis.

Diantara supplement Shaklee yang boleh diamalkan oleh pesakit psoriasis:

1. Vivix

Merupakan minuman bitonical dan organik yang kaya dengan antioksida. Minuman ini mampu bertindak sehingga ke peringkat DNA. Sekaligus, meningkatkan imun tubuh serta mengembalikan sel tubuh seperti keadaan asal2. Vitamin C Sustain Release

Mengurangkan kegatalan kulit dan menghalang kulit daripada mengelupas. Membantu didalam pengahasilan kolegen kulit. Meningkatkan sistem imun badan3.ESP - Protein Soya ESP

 Sumber protein yang baik untuk sel-sel tubuh, memelihara sel-sel badan dan membantu pembentukan sel-sel kulit.4. B-complex - Menukarkan makanan kepada tenaga

Berfungsi dengan mengawal perasaan stress yang dialami oleh pesakit psoriasis. Sekiranya pesakit psoriasis sering stress ia akan menyebabkan psioriasis tersebut merebak dan tidak terkawal.


Kesimpulannya, setiap penyakit itu pasti ada rawatannya. Semoga ada penyembuhan bagi yang menghidap penyakit psoriasis ini. Agar penyakit ini tidak merebak dengan serius,haruslah
mendapatkan rawatan yang sebaiknya.

 Selagi  boleh, kita ikhtiarkan supaya memperolehi kesembuhan seperti sebelumnya.

Bagi ingin mendapatkan rawatan alternatif bersama supplement Shaklee, Boleh menghubungi secara terus ditalian 0172569166. Penghantaran ke seluruh Malaysia juga disediakan.

0 Comments:

Post a Comment