Tuesday, January 22, 2019

7 Etika Berkomunikasi Apabila Berada di PejabatSebahagian besar masa kita dihabiskan adalah ketika berada di pejabat. Rakan-rakan sepejabat adalah mereka yang berada paling lama bersama dengan kita di dalam satu hari.

Kebiasaannya, waktu kerja mencecah sehingga lapan ke sembilan jam. Ada ketikanya pula. Apabila tuntutan kerja yang banyak. Membuatkan masa kerja mencecah sehingga 12 jam.

Betapa pentingnya komunikasi dalam sesebuah pejabat. Mahupun organisasi. Jika tiada komunikasi yang berkesan pasti akan pincanglah sesebuah jabatan didalam organisasi tersebut.

Etika berkomunikasi di pejabat ini boleh dipelajari dan dipupuk.

Agar dapat mewujudkan keharmonian dan persefahaman dikalangan pekerja dan majikan.

Diantara tips yang boleh dikongsikan adalah seperti berikut.

1) Percakapan tidak perlu terlalu laju sehinggakan sukar difahami.

Ubah suai kelajuan apabila menuturkan kata-kata. Kebiasaannya pendengar tidak akan mengalihkan pandangan sekiranya berminat dengan cara penyampaian kita.

2) Menuturkan perkataan dengan jelas dan bukannya menengking atau meninggikan suara. Mengawal nada suara dengan sebaiknya.

3) Rancang terlebih dahulu percakapan, supaya tidak ada rakan sepejabat yang rasa seperti di sindir atau diperli.

Sebaiknya, elakkan bahasa memerli atau menyindir.  Yang akan menyebabkan pergaduhan dan ada rakan yang berkecil hati.

Sindiran yang tajam sukar dilupakan. Namun, Kata-kata yang baik dan mesra mudah dilupakan

4) Tumpukan perhatian apabila orang lain bercakap. Jadilah pendengar yang baik. Mendengar dengan teliti dan memahami apa yang cuba disampaikan oleh rakan tersebut.

Sekaligus, memberikan respond yang baik. Ini akan menyebabkan orang lain senang untuk berbicara dengan kita dilain masa.

5) Hargai masa kawan yang sudi mendengar apa yang disampaikan oleh kita, Usah biarkan mereka tertunggu-tunggu. Serta tamatkan perbualan apabila mesej atau setelah tamat bercerita.

6) Tidak perlu menjadi batu api dengan memburukkan rakan lain, Mengumpat, membuka aib kawan-kawan lain ataupun memanjang-manjangkan cerita tentang kekurangan rakan sekerja yang lain.

Perbanyakkan perbincangan tentang kerja-kerja seharian, sembang-sembang kosong, isu semasa ataupun lawak-lawak santai yang mampu menghilangkan rasa stress selepas penat bekerja

7) Tidak perlu asyik membangkang setiap perkara yang dibualkan oleh rakan sekerja.

Sekali sekala, kita perlu menerima pendapat ataupun idea daripada rakan lain supaya kesefahaman dan sikap toleransi itu dapat dijalinkan untuk membina pasukan kerja yang terbaik.

Tanpa komunikasi yang berkesan. Tiada matlamat yang akan dicapai. Pentingnya didalam membina sesebuah komunikasi. Bukan saja di pejabat bersama rakan sekerja. Tetapi dimana saja kita berada.

Adalah kerana, dengan komunikasi yang baik, kerja berpasukan akan dapat dibentuk. Persefahaman akan dapat dicapai dan kejayaan akan bakal diperolehi..

Selamat bekerja..........Kongsikan:

0 comments :

Post a Comment

Tentang Saya

Tentang Saya
Kesihatan & Blogging Minat Saya. Berniat membantu anda supaya memperolehi kesihatan yang baik bersama Shaklee

Popular Posts

Categories

Contact Us

Name

Email *

Message *

Total Pageviews